Ştiri

Europa, sub foc: Incendiile fac ravagii în mijlocul unui val de caniculă. Sute de oameni au murit în Spania în numai câteva zile

Mii de pompieri se luptă cu incendiile de vegetație din Portugalia, Spania, Grecia și sud-vestul Franței, în mijlocul unui val de căldură extremă care nu dă semne de ameliorare și care face sute de victime.

Peste 1.000 de morți în Spania, în două luni, din cauza căldurii

360 de oameni au murit în Spania din cauza caniculei, între 10 și 15 iulie. Numărul de victime a crescut rapid în fiecare zi cu temperaturi uriașe. Pe 10 iulie, au fost 15 decese. Cel mai rău a fost vineri, când au murit 123 de persoane. Informațiile vin de la Ministerul Sănătății de la Madrid și arată efectele teribile ale acestui val de caniculă, al doilea care lovește Spania anul acesta. Luna trecută, în timpul primei perioade cu temperaturi extreme, au decedat peste 800 de oameni, astfel că peste 1000 de oameni au murit în Spania în ultimele două luni doar din cauza caniculei.

Publicitate

Capitala Madrid a înregistrat noi recorduri de temperaturi, care le-au doborât pe cele stabilite anul trecut, iar vremea va rămâne foarte caldă și în următoarele zile.

14 iulie a fost ziua în care au căzut recorduri – a fost și cea mai călduroasă noapte și cea mai călduroasă zi la Madrid de când se fac măsurătorile, adică de mai bine de un secol. În timpul nopții, temperatura minimă a fost de 26,2 grade Celsius. Iar ziua, termometrele au arătat peste 40. Precedentele recorduri erau abia de anul trecut, iar asta arată cum se încălzește planeta. Meteorologii au transmis că mai urmează câteva zile caniculare în peninsula Iberică. Abia pe la mijlocul săptămânii viitoare s-ar putea răci, dar doar un pic.

Incendii dezastruoase în Spania, Portugalia, Franța

În sudul Spaniei, în apropiere de Costa del Sol, aproximativ 2.300 de persoane au fost nevoite să fugă de un incendiu care se propaga pe dealurile Mijas, unde există multe case de vacanță. Turiștii aflați pe plaja din Torremolinos au văzut coloane mari de fum ridicându-se pe dealuri, unde mai multe avioane și elicoptere se luptau cu focul.

În nordul Portugaliei, un pilot a murit când avionul cu care arunca apă ca să stingă incendiile de vegetație s-a prăbușit în zona Foz Coa, în apropiere de granița cu Spania. Începând de marți, temperaturile au urcat până la 47 grade Celsius în Portugalia, iar în mediul rural aerul uscat alimentează incendiile. Focarele de incendii din Portugalia se află la nord-est de Porto, iar focul a distrus deja 30.000 de hectare de teren în acest an – cea mai mare suprafață din 2017, când Portugalia s-a confruntat cu incendii devastatoare în care au murit aproape 100 de persoane.

Incendiile fac ravagii și în zone din regiunea Gironde din Franța, unde peste 12.000 de persoane au fost evacuate. Unii oameni au fugit doar cu hainele de pe ei, n-au mai avut timp să-și strângă din lucruri și n-au mai apucat nici măcar să-și ia animalele de companie, relatează BBC. Localnicii spun că nu mai văzut niciodată un fenomen de asemenea proporții. Aproape 10.000 de hectare au fost devastate, iar 3.000 de pompieri au fost trimiși în zonă ca să intervină.  „Totul s-a întâmplat atât de repede, iar focul a fost mare, mare, mare”, a povestit o tânără.  „Sunt îngrijorată, mi-e frică… Încerc să fiu cât de puternică pot, dar nu sunt bine… Vreau să uit această săptămână”, a mărturisit ea.

Franța a avut, de asemenea, o căldură sufocantă de aproximativ 40 de grade Celsius și se așteaptă la alte astfel de valori de temperatură săptămâna viitoare, 16 departamente fiind sub cod portocaliu de vreme severă.

Cel mai mare fluviu al Italiei a secat

Și alte părți ale Mediteranei sunt afectate de seceta și căldura extremă. În Italia, guvernul a declarat stare de urgență în Valea Padului, unde cel mai lung fluviu al țării a rămas doar un firicel în unele locuri.

În Grecia, pompierii se luptă cu incendii în zona Feriza, la aproximativ 50 km sud-est de Atena, și în apropiere de Rethymno, pe coasta de nord a insulei Creta. Șapte sate au fost evacuate în apropiere de Rethymno.

În nordul Marocului, mai multe sate au trebuit să fie evacuate în timp ce incendiile au cuprins provinciile Larache, Ouezzane, Taza și Tetouan. Un sat a fost distrus în totalitate în zona Ksar El Kebir și cel puțin o persoană a murit în urma unui incendiu.

Valurile de caniculă au devenit mai frecvente, mai intense și durează mai mult din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale, iar temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile de carbon, atrag atenția specialiștii climatologi.

Publicitate
banner we radio