Ştiri locale

Etapa a II-a de vaccinare anti-COVID va începe după 15 ianuarie și va cuprinde peste 5 milioane de persoane

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), col. dr. Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, într-o conferință de presă, că etapa a II-a de vaccinare, care cuprinde peste 5 milioane de persoane vârstnice și cu boli cronice, se estimează ca va începe după 15 ianuarie, iar din aprilie va începe și vaccinarea populației generale.

Gheorghiță a precizat că din etapa a II-a vor fi circa 1000 de centre de vaccinare, cu o capacitate de 150.000 de persoane pe zi, însă nu vor putea fi făcute atâtea vaccinuri pentru că nu vor fi disponibile suficiente doze.

Publicitate

Participă și secretarul de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședinte CNCAV Andrei Baciu, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, și doctorul Călin Alexandru, Departamentul pentru Situații de Urgență.

Principalele declarații

Valeriu Gheorghiță:

Pe 26 decembrie au ajuns în România cele 10.000 de doze din tranșa simbolică. Pe 29 dec a venit următoarea tranșă de circa 140.000 de doze, iar mâine pe 6 ianuarie urmează să vină încă 150.000.

Pentru toată luna ianuarie urmează să primim circa 600.000 de doze.

Au fost vaccinate 75% din personalul total din cele zece persoane din spitalele de fază I covid.

Etapa I a campaniei de vaccinare a început practic pe 30 decembrie. Numărul estimat al persoanelor eligibile e circa 250.000 de persoane din sistemul medical și social.

Ieri erau vaccinate peste 26.000 de persoane. Azi la ora 14.000 erau vaccinate deja aproape 13.000 de persoane. Programul de vaccinare e între orele 8 și 20.

La acest moment funcționează aproximativ 250 de centre de vaccinare.

Platforma online de programare e disponibilă pentru persoanele din sistemul medical și social prin intermediul angajatorului. Cei care nu au semnătură electronică se pot programa prin call center.

Etapa a II-a estimăm că poate începe după 15 ianuarie. Vom începe cu cei internați în centrele medico-sociale. Sunt aproape 40.000 de persoane. Se va face prin echipe mobile de vaccinare. S-a început la nivelul fiecărui județ constituirea acestor echipe. Am dispus să se înceapă de acum obținerea consimțământului informat al aceslor persoane aflate în centre.

Aproximativ 4 milioane de persoane estimăm că vor fi în etapa a II-a de vaccinare – persoane peste 65 de ani și cu boli cronice.

Se mai adaugă 1 – 1,5 milioane de persoane care deservesc activități esențiale.

Etapa a III-a va începe în aprilie.

Pentru etapele II și III vorbim de circa 1000 de vaccinare, adică 150.000 de persoane pe zi. Dar este imposibil să vaccinăm atâtea persoane pentru că nu vom avea atâtea doze de vaccin. La acest moment se încearcă negocierea accelerării livrării de doze, la nivelul Uniunii Europene.

Răspunsuri la întrebări:

Valeriu Gheorghiță:

Capacitate de vaccinare nu înseamnă vaccinare. Noi am dimensionat numărul centrelor astfel încât să putem vaccina în timp scurt. Nu este echivalent că zilnic vom vaccina 150.000 de persoane pentru că nu cred că vom avea aceste doze zilnic, în următoarele 2-3 luni.

În momentul în care o persoană se programează la vaccin, automat i se rezervă loc pentru rapel.

Faptul că au fost vaccinate persoane care nu aparțin etapei I nu e o tragedie (la Găești – n.r.). Faptul că nu s-au respectat procedurile vor fi verificări. Putem vorbi de un management defectuos. Acest aspect intră în sarcina Ministerului Sănătății.

Există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri neimputabile.

Până acum sunt 87 de doze declarate irosite.

Cel mai important rol în încrederea populației îl are comunicarea, care nu trebuie să fie doar de la nivelul comitetului, ci de către toți profesioniștii din sistemul medical.â

Rata de vaccinare în rândul cadrelor medicale nu ne așteptam să fie de 100%.

Circa 30% dintre persoane nu doresc să se vaccineze sau doresc să se mai informeze, de aceea comunicarea este esențială.

În momentul în care pe perioada zilei constatăm că avem mai multe doze decât erau programate inițial, trebuie să ne uităm la durata de valabilitate. Dacă am deschis un flacon și am făcut o doză și au rămas 4, care au durata de valabilitate de 6 ore, putem chema din persoanele programate pentru a doua zi.

Personalul de învățământ e inclus în personalul care deservește domenii esențiale.

Vorbim de un procent de intenție de vaccinare de circa 50% din rândul profesorilor. Ceea ce ține de noi și de campania de vaccinare este de a crea mediul pentru a avea acces la vaccinare. Urmează să fie stabilit în perioada următoare.

O parte din unitățile medicale private și-au exprimat disponibilitatea de a organiza centre de vaccinare. Se va da curs dacă se îndeplinesc condițiile de siguranță.

Pentru populația generală vaccinarea va începe la începutul lunii aprilie și va fi pe bază de programare.

Ieri erau peste 50.000 de persoane programate din prima etapă. Pentru următoarele 20 de zile s-au programat 150.000 de persoane.

Campania de informare trebuie dozată în funcție de derularea campaniei de vaccinare, dar cu siguranță sunt aspecte care trebuie intensificate.

Publicitate
banner we radio