Ştiri locale

Este nevoie acută de sânge! Doar aproximativ 300 de donatori au donat sânge la Sfântu Gheorghe în acest an

Spitalele au în continuare nevoie urgentă de sânge, iar Centrul Județean de Transfuzii Sanguine Covasna a lansat marți un nou apel prin care transmite că așteaptă donatori din toate grupele sanguine (0, A, B, AB).

Numărul celor care au donat de la începutul anului și până în prezent trece ușor de 300, foarte puțini având în vedere nevoia acută a spitalelor și cantitatea mare de sânge și produse din sânge folosite pentru operații sau dialize.

Numai anul trecut, la Centrul Județean de Transfuzii Covasna s-au colectat 1.665 litri, lucru datorat și campaniilor derulate de-a lungul timpului, prin care, pe lângă bonurile valorice la care donatorii au dreptul conform legii, acestora li s-au mai oferit câte o porţie de cârnaţi, îngheţată, apă minerală din „partea casei”, vin sau au fost răsfățați cu muzică instrumentală, interpretată de muzicieni locali.

Nevoia de sânge este permanentă, astfel că donatorii sunt aşteptaţi şi în afara campaniilor umanitare.

Condiţia pentru a putea dona este ca persoanele să aibă vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, peste 55 kg, tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg iar cea minimă 100 mmHg, să nu aibă boli cronice și să nu fi luat medicamente în ultimele două săptămâni.

De asemenea, înainte de a dona sânge participanților le este interzis să consume alcool cu 48 de ore înainte, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare.

Publicitate
banner we radio