Ştiri

Elveţia elimină scutirile de taxe pentru maşinile electrice, care au ajuns la aproape un sfert din totalul vânzărilor

Elveţia a fost una din primele ţări din lume care a introdus scutiri de taxe pentru maşini electrice, asta întâmplându-se încă în 1997, când în lume existau doar nişte încercări modeste, sub formă de prototipuri. Acum, însă, după 26 ani de facilităţi, Elveţia a anunţat că va elimina toate scutirile pentru aceste vehicule de la 1 ianuarie 2024 şi le va taxa ca şi pe cele cu motoare convenţionale.

Explicaţia consiliului federal elveţian, care a aprobat modificarea de taxare, e în faptul că maşinile electrice au devenit deja larg răspândite şi nu mai trebuie taxate privilegiat. Prin urmare, acestea nu vor mai fi exceptate de la taxa de import, de exemplu, care constituie 4% din valoarea maşinii. Asta înseamnă că o maşină electrică care costa circa 75.000 de euro până acum va costa cu circa 3.000 mai mult, dacă vânzătorul va decide să includă taxele adiţionale în creşterea de preţ final, iar una de 50.000 — cu circa 2 mii mai mult.

Publicitate

Vânzările de maşini electrice au crescut mult în Elveţia în ultimi ani, ajungând la 45 mii de unităţi în anul 2022, iar în acest an estimările arată că electricele vor avea o cotă de 23-25% din totalul vânzărilor. Prin urmare, Elveţia nu a mai dorit să excepteze de taxe un sfert din maşinile importate.

Odată cu anularea scutirilor, autorităţile estimează că vor încasa între 2,2 şi 3,0 miliarde de franci anual la buget.

Importatorii de maşini din Elveţia s-au împotrivit. Peter Gruenenfelder, şeful asociaţiei de importatori auto Auto-Suisse, a declarat pentru un ziar că ziua de ieri a fost una neagră pentru maşini electrice în Elveţia şi că noua măsură e în contradicţie cu politicile de reducere a CO2 ale guvernului.

Publicitate
Publicitate
banner we radio