Elevii Liceului „Constantin Brâncuși” au primit sfaturi utile despre carieră de la reprezentanții unora dintre cele mai importante instituții din județ
Se spune că meseria este brățară de aur, și deși în vremurile noastre mulți tineri au așteptări nerealiste în ceea ce privește salariile și și-ar dori să devină, dacă s-ar putea, directori imediat cum ies din băncile școlii, sunt și elevi care aleg să învețe o meserie și care își doresc să se integreze cât mai bine pe piața muncii.
Probabil că fiecare dintre noi ne-am pus, la un moment dat, întrebarea „eu ce o să mă fac când o să fiu mare?”. Pentru a le veni în sprijin elevilor Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, și pentru a-i ajuta în alegerea unei cariere de succes, reprezentanții unora dintre cele mai importante instituții din județ le-au oferit informații utile în cadrul unei mese rotunde organizate marți, în cadrul Săptămânii Meseriilor.
La discuții au luat parte atât cadre didactice, părinți și elevi ai claselor IX-XII din învățământul profesional și liceal, dar și subprefectul Cucu Sebastian, reprezentanți ai Centrului Militar Județean, un asistent medical generalist din cadrul Spitalului Județean Sfântu Gheorghe, reprezentanți ai ISU Covasna, inspectori din cadrul IȘJ Covasna, un rector universitar al Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor – Departamentul Administrarea Afacerilor Sfântu Gheorghe, precum și administratorii unor afaceri locale de succes.
Discuțiile s-au concentrat în jurul unor teme precum orientarea profesională și competențele necesare pentru intrarea pe piața muncii, iar elevii au aflat cum pot fi depășite provocările și cum poate fi construită o carieră de succes.
În deschiderea evenimentului, directoarea Liceului, Liliana Constantinescu, a precizat că scopul întâlnirii a fost acela de a le oferi elevilor sfaturi utile, respectiv de a le prezenta experiențe din viețile celor prezenți.
Sub 32% dintre absolvenți se angajează în domeniul în care au studiat, circa 15% continuă studiile la seral, iar restul fie nu lucrează, fie pleacă la muncă în străinătate
Inspectorul școlar în învățământ profesional și tehnic, Marius Popescu, a declarat că în prezent nu sunt îndeplinite cerințele de pe piața muncii, arătând ca procentul inserției după absolvire este unul foarte mic. Potrivit inspectorului școlar, doar 30-32% dintre absolvenți se angajează în domeniul în care au studiat, 10-15% continuă studiile la seral, iar restul fie nu lucrează, fie aleg să plece în străinătate.
Principala problemă pe care inspectorul a semnalat-o este că elevii au probleme de orientare la sfârșitul clasei a VIII-a, când aceștia trebuie să hotărască la ce liceu trebuie să meargă. Totodată, acesta a punctat că respectul, punctualitatea și disciplina sunt principalele calități pe care agenții economici le caută la absolvenții care doresc să se angajeze.
La discuții a luat parte și Szabó Tünde, rector universitar în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor – Departamentul Administrarea Afacerilor Sfântu Gheorghe, care a declarat că adulții au așteptări prea mari de la copii, subliniind că „nu putem să avem pretenții de la un adolescent de 18 ani să știe ce să facă în viață, cu atât mai puțin de la un proaspăt absolvent de gimnaziu”. Aceasta i-a sfătuit pe elevi să își descopere propriile pasiuni, precizând că din pasiune se poate dezvolta o afacere de succes.
„Este bine să știi o meserie, pentru că nu se știe ce oportunități se ivesc”
Subprefectul județului, Sebastian Cucu le-a povestit elevilor că în copilărie era fascinat de munca pământului cu plugul tras de boi, astfel că de câte ori era întrebat ce își dorește să devină când va crește, răspundea: ,,boier, cel care mână boii”. Subprefectul a subliniat că este bine ca fiecare persoană să aibă un plan B, să cunoască o meserie, pentru că nu se știe niciodată ce oportunități se vor ivi.
Printre invitați s-au aflat și antreprenori. Administratorul S.C. Roboemia SRL, Cristina Zamfirescu le-a povestit elevilor că deși a lucrat în mai multe domenii, meseria pe care o practică astăzi – cea de cosmetician – este cea care o împlinește, întrucât aprecierea pe care o primește din partea clienților care îi trec pragul este nesfârșită.
La rândul său, proprietarul Hotel Restaurant Park Sfântu Gheorghe, Kovács István a declarat că Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” a înflorit sub conducerea actuală, iar elevii care fac practică în localul său sunt „serioși și muncitori”.
Sfaturi a oferit și un fost elev al Liceului „Constantin Brâncuși”, Petre Sergiu, care a absolvit în urmă cu 22 de ani la specializarea croitorie. Plecat la muncă în străinătate după absolvire, s-a întors ulterior în țară unde și-a continuat studiile și a absolvit Facultatea de Medicină – specializarea asistent medical generalist. Acesta le-a recomandat elevilor prezenți să fie atenți în alegerea prietenilor, pentru că îi pot influența negativ, și i-a sfătuit să învețe și să caute o meserie pe care să o facă cu drag.
Niciodată nu e prea târziu să te reorientezi. Important este să îți placă ce faci
Plt. maj. Ganea Iulian și maior Coarfă Ionuț din cadrul Centrului Militar Județean Covasna le-au transmis elevilor că este foarte important să își continue studiile, precizând că înainte de a ajunge în funcțiile pe care le ocupă, fiecare a „încercat” mai multe meserii, printre care lucrător comercial, ospătar sau contabil.
Reprezentanții ISU Covasna, maior Bornaz Tudor și slt. Trufin Lucian, le-au prezentat elevilor oferta de școlarizare și le-au recomandat celor care doresc să îmbrățișeze meseria de salvator, să participe întâi la programul de voluntariat ,,Salvator din pasiune”, pentru a descoperi dacă li se potrivește.
La rândul ei, inspectorul general adjunct Bobeș Luminița a subliniat că o meserie se poate schimba oricând, dar a vorbit și despre importanța unor meserii precum cea de bucătar sau de ospătar, respectiv despre oportunitățile de a avansa oricând în aceste domenii.
O parte dintre elevi prezenți la eveniment și-au manifestat interesul față de meseriile prezentate de invitați, au adresat întrebări despre admiterea în învățământul postliceal militar, programul de voluntariat al ISU Covasna și specializările din cadrul Universității Babeș-Bolyai.
La finalul evenimentului, directoarea Liceului, Liliana Constantinescu, a declarat că sfaturile și experiențele oferite de invitați au fost neprețuite și au reprezentat un pas esențial în pregătirea elevilor pentru cariera pe care și-o doresc. Aceasta i-a încurajat pe elevi să își urmeze pasiunile și să fie deschiși la oportunități, și a subliniat importanța menținerii legăturii cu școala și comunitatea locală în procesul de dezvoltare și creștere personală și profesională.
(Ioana Ardeleanu)