Ştiri locale

Elevii covăsneni primesc de săptămâna aceasta cornul și laptele. Contractele cu furnizorii au fost încheiate pe un singur an

Elevii covăsneni vor primi din această săptămână cornul și laptele, cu o întârziere de 4 luni, timp în care autoritățile județene s-au lovit de o serie de blocaje birocratice. Licitația pentru desemnarea firmelor care vor distribui lactatele și produsele de panificație a fost finalizată recent, însă contractele au fost încheiate pe un singur an, față de 4 cum ar fi fost normal, astfel că întregul proces va trebui reluat în anul școlar viitor.

Întârzierea s-a datorat în principal faptului că autoritățile județene au trebuit să reia procedurile de atribuire a contractelor-cadru de la zero, după ce valabilitatea acestora a expirat în 2021. În luna septembrie a anului trecut, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Henning László, a explicat că de vină pentru blocaj au fost schimbările legislative, după ce metodologia de aplicare a programului fost modificată și publicată în Monitorul Oficial abia la mijlocul lunii august, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea școlii.

Publicitate

Produsele de panificație au început să fie distribuite de câteva zile în școlile din județ, iar distribuirea laptelui se va face începând de marți.

„Deja cornul se distribuie în școli de câteva zile, iar de marți va începe și laptele. Contractele au fost reînnoite pentru un singur an, având în vedere că tot programul guvernamental se termină în 2023, deci am putut să facem licitație numai pentru anul ăsta, din nefericire. Noi am fi vrut să facem pe 4 ani, ar fi fost mai simplu, dar cum programul guvernamental se termină în 2023, nu am avut cum”, ne-a explicat vicepreședintele CJ Covasna.

Peste 20.000 de preșcolari și elevi de clasele primare și gimnaziu din județ vor beneficia în acest an școlar de programul „Cornul și laptele”. Programul, lansat în 2002, nu se află la primul blocaj de acest gen. În 2017, „Cornul și laptele” a fost sistat timp de un an, tot pe fondul schimbărilor legislative de ultim moment.

Probleme similare au fost și în județul Brașov, unde gustările au început să fie distribuite în școli abia în data de 12 ianuarie, după ce licitația pentru atribuirea contractelor-cadru s-a finalizat zilele trecute.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio