Efectele ordonanței austerității: consilierii locali din Micfalău și-au donat indemnizațiile pentru a putea asigura pachetele de Crăciun copiilor din comună. Apel la donații și pentru ajutorarea vârstnicilor
Ordonanța austerității lasă copiii fără cadourile pe care le primeau în fiecare an la serbarea de Crăciun, iar autoritățile locale au mâinile legate și când vine vorba de ajutorarea vârstnicilor și persoanelor cu posibilități financiare reduse, pe care le sprijineau în perioada sărbătorilor de iarnă, după ce Guvernul a interzis finanțarea din fonduri publice a evenimentelor comunitare.
În timp ce unii primari din țară s-au resemnat, alții au început să caute soluții. Așa se face că la Micfalău consilierii locali au decis să își doneze indemnizațiile de ședință, iar primarul și viceprimarul își vor dona, la rândul lor, o parte din salarii, pentru a putea asigura măcar câteva pachete cadou. Cu toate acestea, sumele nu sunt suficiente pentru toți cei 150 de copii care învață la Școala Gimnazială „Fejér Ákos” din comună, astfel că edilul a făcut un apel prin care roagă persoanele cu suflet mare să se implice și să doneze sume în contul școlii.
„Anual le-am dat copiilor, dar și bătrânilor cu vârste de peste 70 de ani din comună, un cadou mai mult simbolic, dar fiind vorba de câteva sute de persoane, a fost o sumă mai importantă. Anul acesta, cu acest OUG 90 ni s-a interzis să mai virăm bani asociațiilor. În anii precedenți am dat acești bani școlii, școala a cumpărat pachețele, copiii au primit aceste pachete, dar anul acesta nu mai avem voie. Ieri am avut ședință de Consiliu Local și ne-am gândit să facem o campanie de strângere de fonduri de la antreprenori și de la oricine poate să se implice, să doneze în contul școlii, pentru că sunt copii care nu mai primesc nimic. Primul pas l-au făcut consilierii locali care și-au donat acele indemnizații de ședință pe care le primesc lunar, iar eu și viceprimarul vom dona o parte din salariu. Anul trecut am donat 6.000 de lei, dar suma pe care o putem noi da nu ajunge până la 6.000 de lei, așa că ne-am gândit că, poate, antreprenorii cu care lucrăm, cu care discutăm, pot să sponsorizeze Asociația Fejér Ákos. Ar mai fi nevoie de în jur de 3.000 de lei pentru cadourile copiilor, dar cu cât suma este mai mare, cu atât putem să le dăm mai mult la serbarea de final de an, înainte de vacanța de Crăciun”, ne-a explicat primarul Demeter Ferenc.
De doi ani, comuna Micfalău are o tradiție mai aparte pentru ziua de Crăciun. Organizația de tineret și fanfara comunei pornesc la colindat din poartă în poartă și le oferă pachete cu alimente de bază, dulciuri și diferite produse de uz casnic și personal celor aproape 190 de vârstnici și nevoiași. Anul trecut, spre exemplu, autoritățile locale au oferit o finanțare de aproximativ 10.000 de lei pentru pachetele cadou oferite locuitorilor cu posibilități financiare reduse. În acest an, însă, Primăria nu va mai putea face astfel de donații, astfel că edilul își pune speranța în bunătatea persoanelor fizice și juridice.
„Sunt aproximativ 190 de vârstnici, ei primesc cafea, alimente de bază, șosete, și așa mai departe, anul trecut am cheltuit aproape 10.000 de lei. La ei, sincer, nu știu cum vom rezolva. Sperăm că odată cu rectificarea bugetară să putem face cumva, dar momentan și noi stăm foarte, foarte rău cu banii, avem datorii. În ziua de Crăciun, fanfara comunei și tinerii merg la colindat și le dăruiesc pachete vârstnicilor de pe lista pe care o facem noi la Primărie. Este un obicei de 2 ani, în anii precedenți organizația de femei a făcut sarmale și le-a dat nevoiașilor și vârstnicilor. Dacă nu avem bani pentru lumânări, pentru artificii și alte lucruri, am dori măcar să organizăm un Crăciun mai special pentru aceste persoane, prin mici gesturi omenești, prin care să arătăm că suntem atenți la ele. Pentru copii se pare că găsim soluția, deja am fost sunat de persoane fizice și juridice, și cumva un pachețel sigur vom duce pentru copii. M-a și surprins că m-au sunat persoane care vor să doneze chiar dacă nu au copil la școală. Căutăm soluții și pentru vârstnici, dar acolo suma este mult mai mare, din păcate. Anul acesta nu am avut nici Zilele comunei, deci nu am apelat la sponsorizări, și de asta m-am gândit că poate găsim un sprijin”, ne-a mai spus primarul.
Persoanele și firmele care doresc să facă donații pentru a le asigura copiilor cadouri pentru serbarea de Crăciun au la dispoziție contul Asociației „Fejér Ákos”: RO92 RZBR 0000 0600 0564 0257; număr de identificare fiscală: 16639583.
(Ioana Ardeleanu)