Ştiri locale

Echipamente medicale din fonduri europene pentru ambulatoriile a 6 spitale din Harghita şi Covasna

Ambulatoriile a şase spitale din judeţele Harghita şi Covasna vor dispune de echipamente moderne, achiziţionate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru, a fost semnat proiectul de finanţare „Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populaţia judeţelor Harghita şi Covasna”.

Beneficiarii proiectului sunt Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, Spitalul Municipal Gheorgheni, Spitalul de Psihiatrie Tulgheş, Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” din Covasna şi Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyan Kristof” Sfântu Gheorghe, Ministerul Sănătăţii şi autorităţile judeţene din Harghita şi Covasna.

Valoarea totală a cererii de finanţare este de peste 3,95 milioane lei, din care 98% vor fi fonduri nerambursabile.

Potrivit sursei citate, finanţarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiţii în infrastructura sanitară şi socială, iar până la sfârşitul lunii octombrie 2019 vor fi dotate cu echipamente moderne ambulatoriile – fostele policlinici – spitalelor menţionate.

„Obiectivul general al acestei cereri de finanţare – depusă în cadrul apelului de proiecte nefinalizate derulate de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu unităţile medicale şi cu administraţia publică judeţeană – este dezvoltarea infrastructurii sanitare, prin investiţii în dotări necesare infrastructurii medicale, pentru a contribui la dezvoltarea operaţionalităţii la nivel regional şi local, reducând inegalităţile în ceea ce priveşte starea de sănătate publică şi îmbunătăţind accesul la serviciile medicale de calitate”, se arată în comunicatul citat.

Prin proiect se urmăreşte modernizarea şi tehnologizarea la nivel european a ambulatoriilor sanitare deficitare, „care utilizează aparatură uzată fizic şi moral”, urmând să se realizeze achiziţii de echipamente noi, ce aduc atât o creştere calitativă a serviciilor oferite, cât şi o creştere numărului de persoane beneficiare de servicii medicale.

„Investim fonduri nerambursabile REGIO pe mai multe paliere în domeniul îmbunătăţirii sănătăţii la nivel regional. În precedenta perioadă de finanţare am gestionat fonduri în valoare totală de peste 140 milioane lei, prin care s-au reabilitat zece ambulatorii şi au fost realizate importante investiţii structurale în Spitalul judeţean din Covasna. În această perioadă de finanţare avem deja contractate peste 165 milioane lei pentru lucrări de reabilitare energetică în alte 15 unităţi medicale din întreaga regiune şi vom contracta încă 10 mari proiecte pentru dotări în ambulatorii şi spitale în valoare totală de peste 137 milioane lei. Prin toate aceste investiţii personalul medical angajat în cadrul unităţilor medicale va beneficia de echipamente moderne, în condiţii de muncă moderne, iar pacienţii vor avea confort şi garanţia că se fac paşi serioşi pentru creşterea calităţii actului medical, precum şi la diversificarea gamei de tratamente sau analize care se pot desfăşura în unităţile medicale care beneficiază de fonduri publice europene prin Programul REGIO”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru, citat în comunicatul de presă.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio