Ştiri

E oficial! În România a fost declarată epidemie de gripă

Autoritățile au constatat că este epidemie de gripă la nivel național. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de ministrul Sănătății, Sorina Pintea. „Gripă avem în fiecare an, nu cred că este cazul să ne panicăm”, a precizat ea. Ministrul a mai spus în conferința de presă că decizia închiderii școlilor, după terminarea vacanței, se ia de către inspectoratele locale la nivel local. De asemenea, ea a sfătuit părinții să nu-i ducă pe copii în locuri aglomerate.

Principalele declarații ale ministrului Sorina Pintea:

Publicitate

„Deși aseară aveam o parte din datele pe care DSP le-a transmis inspectoratelor, aceastea nu au fost concludente pentru că nu toate spitalele anunțaseră toate cazurile de gripă diagnosticate clinic, astfel încât am refăcut raportul și putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemică.

Existând o succesine de cel puțin trei săptămâni epidemice se constată că vorbim de o evoluție epidemică a gripei. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere regională în zona de sud și cu focare locale și cazuri sporadice în celelalte zone.

De la începutul sezonului au fost 54 de decese confirmate cu virus gripal. Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever decât cel precendent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese mai devreme față de sezonul precedent.

Diferența este că avem un număr mai mare de cazuri și un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa activează pe tot teritoriul țării, chiar dacă la intensitate diferită.
Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme ușoare și medii de manifestare.

„Măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a transmis în teritoriu încă de la debutul din 17 ianuarie sunt cele care se aplică și în cazul epidemiei”

Obiectul Ministerul Sănătății este reducerea numărului de cazuri severe și decese cu gripă. Măsurile pe care Ministerul Sănătății le-a transmis în teritoriu încă de la debutul din 17 ianuarie sunt cele care se aplică și în cazul epidemiei. Vaccinarea rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Specialiștii estimează că această circulație intensă se va menține și în luna februarie. Monitorizarea circulației virusului gripal s-a făcut din octomcrie și se va continua până în mai.

La nivelul Ministerului Sănătății, din cele 1.300.000 doze achiziționate pentru populația din grupele de risc au fost vaccinate 1.286.250 persoane până ieri.

Ministerul a comandat suplimentar 30.000 vaccinuri, care, începând de mâine, vor fi distribuite în țară la DSP-urile care au solicitat acest lucru. De asemenea, au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare.

Astfel, se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unitățile sanitare, în special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocurilor cu materiale antivirale necesare pentru tratamentul infecțiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții pacienților internați, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipament de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice și dezinfectante.

Avem și recomandări pentru populație. Și acestea au fost transmise începând din 17 ianuarie. Gripă avem în fiecare an. Gripa evoluează în mod ciclic cu număr mai mare sau mai mic de cazuri. Nu cred că e cazul să ne panicăm. Trebuie doar să aplicăm măsurile pe care le am comunicat de la începutul sezonului gripal.”

Adrian Streinu-Cercel: „Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas”

La rândul său, medicul Adrian Streinu-Cercel i-a atenționat pe oameni: „Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas”.

„Când ne spălăm pe față, spălăm și interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm. Tot ce învățăm la grădiniță trebuie să punem în practică în mod real”, a adăugat el.

Epidemie de gripă – în ce condiții se închid școlile?

Sorina Pintea: „Inspectoratele școlare împreună cu DSP-urile pot să ia decizia suspendării cursurilor unde absenteismul depășește 20% la clasă sau în școală”.

Medicul Adrian Streinu-Cercel a precizat că nu este vorba despre un virsu cu mutații: „Vorbim de virusul AH1N1, care a generat majoritatea infecțiilor și se face răspunzător și de o mare parte din decese. Dar în general virusul gripal de tip A sunt virusuri care dau epidemii, ca și cel de tip B. Cel de tip B în momentul de față e puțin în circulație, ceea ce e un lucru bun. Ca atare, nu ne așteptăm să avem multe encefalite, de exemplu. Dar cel de tip A este unul care afectează plămânul. Deci trebuie să ne protejăm”.

Publicitate
banner we radio