Ştiri

E oficial! Guvernul anunță o compensare de 0,5 lei la litrul de combustibil. Măsura va fi valabilă pentru trei luni

Premierul Nicolae Ciucă a susținut o declarație de presă în care a detaliat mecanismul de compensare a prețului la carburanți. Astfel, compensarea va fi introdusă pentru o perioadă de trei luni și prevede că tariful la pompă va scădea cu 50 de bani pe litru. Măsura se va aplica timp de trei luni și e valabilă pentru toți consumatorii, nu doar pentru transportatori. Valoarea pachetului de sprijin este de două miliarde de lei. Compensarea ar urma să intre în vigoare doar pe trei luni – iulie, august, septembrie, potrivit premierului. Totodată, compensarea prețului de combustibili va fi făcută cu o sumă fixă per litru, nu cu un procent din preț, iar guvernul va urma să analizeze după 3 luni cum au evoluat prețurile și dacă au scăzut sau nu. Guvernul va lua această măsură doar pentru trei luni pentru că nimeni nu poate prognoza acum cum va evolua piața petrolului mai departe de acest orizont pe termen scurt.

Tot în ședința de guvern de astăzi, Executivul a decis să-i aloce lui David Popovici suma de un milion de lei (200.000 de euro) din fondul de rezervă, pentru medaliile de aur obținute la Campionatul Mondial de Natație.

Publicitate

 

Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă:
  • Pentru ca cetățenii români și firmele să plătească mai puțin, am identificat o soluție de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă.
  • Este o măsură care a fost de asemenea adoptată și de alte țări. Implică atât responsabilitatea guvernului cât și responsabilitatea companiilor din industria petrolieră.
  • Jumătate din această reducere va fi decontată de stat. Mecanismul prin care să asigurăm stabilitatea prețurilor de combustibil va fi aplicat pe o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal.
  • Valoarea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate vor fi asigurați de la bugetul de stat. Această măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și a firmelor și urmărește diminuarea efectelor creșterii inflației.
  • Desigur, la finalul acestei perioade vom analiza dacă va fi necesar un set nou de măsuri. Doresc să fac mențiunea că avem la îndemână un instrument civil, ordonanța de combare a speculei. Măsurile pe care noi le luăm și care fac parte dintr-un mecanism eficient nu afectează în niciun fel bugetul de investiții.
Publicitate
banner we radio