Ştiri

E oficial: Examenul teoretic pentru permisul auto se poate da oriunde în țară

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede că examenul teoretic pentru obţinerea permisului de conducere poate să fie susținut oriunde în ţară, nu doar în localitatea de domiciliu. Iniţiativa vizează eliminarea timpilor foarte mari de aşteptare de la promovarea examenului teoretic și până la participarea la proba practică, respectiv creşterea responsabilităţii instructorilor auto în actul de pregătire a viitorilor participanţi la trafic şi oferirea posibilităţii, pentru candidaţi, de a participa la examenele teoretice şi practice oriunde în ţară.

„Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba teoretică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii ori subcategorii ale acestuia trebuie să îndeplinească, potrivit legii, condiţiile de vârstă şi să facă dovada pregătirii teoretice prin cursuri organizate de unităţi autorizate, potrivit legii. Persoanele care solicită participarea la examen pentru proba practică în vederea obţinerii permisului de conducere sau a unor noi categorii trebuie să fie apte din punct de vedere medical, potrivit legii, să facă dovada pregătirii practice prin cursuri organizate de unităţi autorizate şi că a fost declarat admis de către autoritatea competentă la proba teoretică de verificare a cunoştinţelor”, se arată în legea promulgată de şeful statului.

Publicitate

Totodată, actul normativ prevede că pregătirea teoretică şi cea practică în vederea obţinerii permisului de conducere vor fi organizate pe module şi vor fi recunoscute reciproc de unităţile autorizate cu atribuţii în domeniu.

„Proba teoretică de verificare a cunoştinţelor pentru obţinerea permisului de conducere se poate susţine la orice autoritate competentă de pe teritoriul României, cu respectarea condiţiilor de vârstă, potrivit legii. Proba practică pentru obţinerea permisului de conducere şi eliberarea acestuia se realizează de către autoritatea competentă pe raza căreia solicitanţii îşi au domiciliul ori reşedinţa sau, în cazul celor aflaţi de cel puţin 6 luni la studii în România, de către autoritatea competentă pe raza căreia se află adresa unde locuiesc”, mai indică sursa citată.

Publicitate
Publicitate
banner we radio