Ştiri locale

După mai bine de 5 ani, Poliția Locală are din nou dreptul de a amenda șoferii care parchează neregulamentar, chiar dacă aceștia nu sunt prinși în flagrant

Parlamentul a adoptat legea prin care Poliția Locală poate din nou aplica amenzi şoferilor care parchează neregulamentar, chiar dacă aceștia nu se află la mașină în momentul constatării faptei, sau nu sunt prinși în flagrant.

La începutul lunii octombrie scriam că mașinile parcate neregulamentar rămân în continuare o problemă, inclusiv la Sfântu Gheorghe (AICI). Șoferii nu sunt descurajați de amenzile pe care le riscă, și de cele mai multe ori nici măcar nu se gândesc la faptul că ar putea bloca accesul unor echipaje de salvare, atunci când își lasă mașinile chiar și pentru câteva minute într-o zonă unde parcarea este interzisă.

Intervenţia salvatorilor în cazul unor incendii sau a unor urgenţe de ordin medical este frecvent îngreunată de autoturismele lăsate fie pe trotuare, blocând accesul la hidranţi, fie mult prea aproape de căile de acces către spital, de exemplu, iar de suferit au și pietonii, care sunt nevoiți să circule pe partea carosabilă, făcând slalom printre mașini. Despre accesul cărucioarelor cu copii, sau al persoanelor aflate în scaun rulant, nici nu poate fi vorba…

De-a lungul timpului, Poliția Locală Sfântu Gheorghe a avut mai multe acțiuni în diferite zone ale municipiului unde șoferii obișnuiesc să parcheze neregulamentar. Cu toate acestea, din cauza unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu luna iunie a anului 2017, poliţiştii locali din toată ţara nu au mai putut aplica sancţiuni, cu excepția situației în care șoferul era prins chiar în momentul în care parca sau staționa într-o zonă interzisă.

Acum, însă, Parlamentul a modificat legislaţia, astfel că, potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, „La solicitarea poliției rutiere sau a poliției locale, proprietarul sau deținătorul mandat al unui vehicul este obligat să comunice (…) datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”.

„Exista această problemă de drept, dacă avem sau nu dreptul de a solicita de la proprietarul vehiculului datele șoferului, care poate fi același, deci poate fi chiar proprietarul, sau poate că a dat mașina cuiva. Atribuțiile nu ni s-au schimbat, sunt aceleași, numai că până acum nu le puteam îndeplini în mod corespunzător, până nu a apărut această clarificare prin care s-a prevăzut expres în legislația privind circulația pe drumurile publice că Poliția Locală are acest drept de a solicita datele șoferului, și are posibilitatea de a aplica sancțiuni proprietarilor care nu comunică aceste date. Atribuția asta era prevăzută în Legea 155 a Poliției Locale, s-a și aplicat, după care a intervenit acea Decizie a Curții Supreme (Decizia nr.11 / 19 iunie 2017 – n.r.), iar acum, ca o corectare a situației, a fost modificată legea ca să fie și mai clar și fără echivoc faptul că Poliția Locală are posibilitatea de a solicita aceste date”, ne-a explicat șeful Poliției Locale Sfântu Gheorghe, Hadnagy István.

Conform legislaţiei, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către polițistul rutier sau cel local. Până acum, polițiștii locali nu puteau contacta proprietarul autoturismului pentru a afla identitatea șoferului, amenda putând fi aplicată doar dacă șoferul care parca neregulamentar era prins în flagrant. În plus, de acum înainte chiar şi necomunicarea datelor de identificare ale conducător, la solicitarea poliţiei locale, va fi sancţionată separat.

Potrivit avocatnet.ro, amenzile vor fi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, având în vedere că punctul-amendă are valoarea de 145 de lei. De asemenea, în cazul mașinilor înmatriculate pe numele unei firme, amenzile vor putea ajunge până la 14.500 de lei (clasa V de sancțiuni – între 21 și 100 de puncte-amendă).

„Teoretic ar trebui să scadă numărul celor care parchează neregulamentar. De ce spun teoretic? Noi bineînțeles că vom aplica legea, dar nici după ce Curtea de Casație a scos această hotărâre nu însemna că fiecare poate să parcheze unde îl taie capul, pentru că Poliția judeţeană putea, și a și aplicat, aceste prevederi ale Ordonanței 195 privind circulația. Cei care au parcat neregulamentar au fost amendați și pe parcursul acestei perioade, chiar și de către noi, dar noi nu puteam solicita datele șoferului. Curtea se referea strict la problema juridică referitoare la dreptul Poliției Locale de a solicita proprietarului vehiculului date despre șofer. Conform legislației privind circulația pe drumurile publice, dacă șoferul nu este prezent, iar mașina este oprită neregulamentar, se constată contravenția şi se solicită de la proprietarul autoturismului date despre persoana care a condus la momentul respectiv. Dacă proprietarul nu cumunică aceste date Poliției Române – iar acum și Poliției Locale – suportă o sancțiune, deci însăși necomunicarea este o sancțiune. Dacă șoferul este în mașină, nu se mai pune această problemă, și până acum colegii mei aplicau sancțiunile pentru faptele constatate”, ne-a explicat şeful Poliţiei Locale Sfântu Gheorghe.

Inițiatorii proiectului au argumentat că fenomenul opririlor, staționărilor și parcărilor neregulamentare a luat amploare la nivel naţional, datorită numărului din ce în ce mai mare de autovehicule înmatriculate și aflate în circulaţie. Aceștia consideră că, în condițiile în care polițiștii locali vor avea din nou dreptul de a solicita datele de identificare ale șoferilor care parchează neregulamentar, va scădea numărul de încălcări ale normelor legale, având în vedere că sancțiunile pentru necomunicarea acestor date sunt mai mari decât cele pentru staționarea sau parcarea ilegală.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio