Ştiri locale

Dublă lansare de carte Mădălin Guruianu la SepsiBook: „Marea Carte a Madrigalului” și „Interviuri la 60 de ani de Madrigal”

Două cărți semnate de Mădălin Guruianu, fost consilier local la Sfântu Gheorghe, actualmente șef al Biroului de promovare și organizare a spectacolelor în cadrul Operei Comice pentru Copii București, vor fi lansate în deschiderea celei de a treia ediții a Târgului de Carte și Festivalului de literatură contemporană SepsiBook.

Evenimentul de lansare, intitulat „Vocile îngerilor”, va avea loc joi, 23 mai, de la ora 18:00, în sala de conferințe a Arenei Sepsi, în prezența autorului volumelor, Mădălin Guruianu, și a actualei dirijoare a Corului Madrigal, Anna Ungureanu, originară din Sfântu Gheorghe.

Volumul „Marea Carte a Madrigalului” marchează peste șase decenii de activitate neîntreruptă a Corului Național de Cameră și rememorează momentele marcante ale ansamblului, de la înființarea acestuia de către maestrul Marin Constantin, în anul 1963, şi până în prezent. Prima ediție a cărții a fost lansată în 2023, la Festivalul Internațional de Carte Bookfest, în cadrul programului aniversar „Madrigal 60”.

Cel de-al doilea volum care va fi lansat la Sfântu Gheorghe – „Interviuri la 60 de ani de Madrigal” – cuprinde o colecție memorabilă de dialoguri realizate de autor pe parcursul anului 2023, cu membrii corului, seniori și actuali, dar și cu alte personalități implicate în parcursul artistic al corului.

„După o carieră în viața publică din Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu a virat spre zona culturală din Capitală, iar anul acesta, la SepsiBook, vor fi prezentate două cărți semnate de el, care au toate șansele să devină cărți de referință pentru posteritate. Marea Carte a Madrigalului este o călătorie fascinantă prin istoria și bogăția culturală a Corului Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin. Volumul, cu o prefață de Emil Pantelimon, aduce în prim-plan povestea acestui ansamblu muzical de excepție, a cărui valoare s-a menținut nealterată deceniu după deceniu. Interviuri la 60 de ani de Madrigal este la rândul său o carte excepțională care cuprinde o colecție memorabilă de discuții cu protagoniștii din spatele scenei, și care oferă o perspectivă unică asupra culiselor și emoțiilor care au definit parcursul acestui cor de legendă”, transmit organizatorii Târgului de carte SepsiBook.

„Aștept cu mare emoție întâlnirea cu oamenii faini din Sfântu Gheorghe”

„Aștept cu mare emoție întâlnirea cu oamenii faini din Sfântu Gheorghe, un loc în care m-am simțit acasă vreme de mulți ani și despre care vorbesc de fiecare dată cu mare plăcere. Bucuria mea este amplificată de data aceasta pentru că particip la deschiderea SepsiBook, un eveniment extraordinar de promovare a cărților, cu o rezonanță aparte, mai ales pentru un om care a avut vreme de câțiva ani o librărie în Sfântu Gheorghe și care promovează masiv lectura în rândul adolescenților. Cele două cărți dedicate Madrigalului, pe care am avut privilegiul să le scriu în ultimii ani, vor fi lansate împreună cu dirijorul actual al corului, Anna Ungureanu, originară din Sfântu Gheorghe, și care este continuatoarea de drept a maestrului Marin Constantin, eroul fondator al unui monument emblematic pentru cultura română de 61 de ani. Dacă mai adăugați și faptul că de aproape un deceniu Madrigalul este condus tot de un om din comunitatea din Sfântu Gheorghe, Emil Pantelimon, sper să înțelegeți emoția și bucuria aparte pe care sper să o împărtășesc cu cât mai mulți oameni la dubla lansare de joi seara. Vă așteptăm cu mare drag!”, ne-a transmis autorul celor două volume, Mădălin Guruianu.

„Marea Carte a Madrigalului” completează colecţia de volume biografice dedicate Corului, publicate până în prezent, respectiv: „Corul Madrigal al Conservatorului” (Viorel Cosma, 1971), „Constelaţia Madrigal – Marin Constantin în dialog cu Iosif Sava” (1988), „Madrigal sau magia sunetelor” (Grigore Constantinescu, 1996) şi „Dirijorul Marin Constantin – Portret eseistic” (Viorel Cosma, 2011).

În noiembrie 2016, Corul Național de Cameră „Madrigal Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al libertății, speranței şi păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Națiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.

În prezent, Corul este condus de Emil Pantelimon, fost vicepreședinte al Asociației de tineret ECOU, devenit consilier al ministrului Culturii în perioada septembrie 2012 – decembrie 2013), și de numele căruia în trecut s-au legat mai multe evenimente culturale de marcă ale comunității din Sfântu Gheorghe. Spre exemplu, alături de Mădălin Guruianu, acesta a inițiat și coordonat timp de mai mulți ani festivalul de iarnă „Povestea din Ajun – Mesés Karácsony”.

A treia ediţie a Târgului de carte şi Festivalului de literatură contemporană SepsiBook va avea loc în perioada 23-26 mai, iar printre autorii și artiștii care vor fi prezenți se numără și Gabriela Adameșteanu, Marius Chivu, Adina Rosetti, Ada Milea și Bobo Burlăcianu. Mai multe detalii despre eveniment AICI.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio