
DSVSA Covasna începe controalele de Paşte. La ce trebuie să fim atenţi la cumpărăturile pentru sărbători
Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSVSA) Covasna au demarat controalele tematice dinaintea sărbătorilor Pascale, pentru protejarea populației şi prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare, la acţiuni luând parte şi medici veterinari, dar și personalul de specialitate al circumscripţiilor sanitare veterinare din localităţile Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Întorsura Buzăului și Covasna.
Directorul instituţiei, dr. Örsi Csaba, a transmis că inspecțiile urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare în toate pieţele agroalimentare din județ, abatoarele şi centrele de sacrificare, unităţile de tranşare a cărnii, procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, dar şi în carmangerii, măcelării, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, magazine alimentare, hiper și supermarketuri.
De asemenea, în perioada premergătoare Paștelui catolic și ortodox, respectiv până în data de 15 aprilie, DSVSA Covasna şi circumscripţiile sanitare veterinare vor asigura permanenţa activității, programul de lucru fiind prelungit inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. Programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice neregulă în domeniul siguranţei alimentelor, sunt afişate la sediile instituţiilor și pe site-ul DSVSA Covasna.
„Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate, însoțite de certificat sanitar veterinar, document privind informațiile de lanț alimentar, documente sanitare veterinare de mișcare (…), respectarea prevederilor legale în vigoare de bunăstare a animalelor în timpul transportului și protecția animalelor în timpul sacrificării. Sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare, publicate pe site-ul DSVSA Covasna. În județul Covasna, conducerea DSVSA nu a aprobat spații amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor”, a transmis directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba.
La ce să fim atenți când verificăm carnea de miel pe care o cumpărăm?
Potrivit DSVSA Covasna, loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare, și trebuie să fie obligatoriu marcate și însoţite de certificate sanitar-veterinare, după efectuarea examenului ante şi post mortem de către personalul sanitar veterinar, cu respectarea procedurii de marcare și certificare a cărnii proaspete.
„Marcarea cărnii (carcaselor) de miel se realizează cu o marcă de sănătate specială (ștampilă) de formă ovală, cu lățime de 6,5 cm și înălțime de 4,5 cm, în interiorul căreia este înscris cu litere de 0,8 cm și cifre de 1 cm, în partea superioară cu majuscule ROMÂNIA sau RO, în centru numărul de autorizare sanitară veterinară, în partea inferioară cu majuscule CE”, mai transmite conducerea DSVSA Covasna, care subliniază că depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi a stării de igienă corespunzătoare.
Ouăle şi produsele din ouă
Cumpărătorii trebuie să fie atenți și la ouă și produsele care conțin ouă, respectiv să le achiziționeze doar de la producători și comercianţi autorizați sanitar-veterinar.
„Transportul ouălor trebuie să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar-veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare. Ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare ouă autorizate (…) Examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare oficiale, pentru ouăle valorificate de către micii producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi/ sau târguri autorizate sanitar-veterinar. Este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată și/sau lovită, acestea urmând să fie retrase de la comercializare şi ulterior, dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică”, a mai transmis dr. Örsi Csaba.
Cozonaci și produse tradiționale
Vor fi verificate în această perioadă şi produsele de panificaţie, cozonacii, prăjiturile, care pot fi comercializate doar în spaţii amenajate şi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar, dar și alte produse considerate tradiționale pentru masa de Paști.
Conducerea insittuției a precizat că în cazul în care cu ocazia acestor controale se va constata că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, în funcţie de gravitatea abaterilor, se va dispune suspendarea activităţii unităţiilor verificate, până la remedierea tuturor deficienţelor, iar inspectorii DSVSA Covasna vor aplica sancţiuni contravenționale, vor confisca produsele alimentare neconforme care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor, şi le vor dirija către unitățile de neutralizare, totul pe cheltuiala comerciantului.
(Ioana Ardeleanu)