DSVSA Covasna înainte de Sărbători: „Lumea să cumpere carne de porc numai din locuri autorizate”
Direcția Sanitar-Veterinară (DSV) Covasna dă asigurări că la nivelul județului Covasna nu există, la ora actuală, probleme cauzate de pesta porcină africană, iar populația nu trebuie să se teamă că nu va avea ce pune pe mesele de Crăciun în acest an.
Directorul DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, ne-a declarat că atâta timp cât oamenii cumpără carne sau produse din carne de porc din locurile autorizate, nu se expun niciunui pericol.
„Populația trebuie să cumpere, este o tradiție în perioada aceasta să punem carne de porc pe mese. Să cumpere pe cât se poate numai din locuri autorizate, înregistrate sanitar-veterinar. Din magazine, măcelării, carmangerii, din buticurile de la piață, pot să cumpere de oriunde. Pot primi și pomana porcului, dar pe cât se poate de pe teritoriul județului, să nu primească din alte județe, și în special nu din cele afectate. Din păcate și în zilele trecute a mai fost un caz, din câte am înțeles, când cineva a primit de la părinți pomana porcului, carne adusă din Vrancea. Acestea sunt cazuri foarte izolate, dar nu este indicat să se repete, pentru că nu știm ce neplăceri pot aduce”, a precizat dr. Siko Barabasi Sandor.
„În momentul de față nu avem probleme și sperăm să nici nu vom avea”
Potrivit acestuia, în această perioadă DSV Covasna a luat măsuri de intensificare a verificării modului în care se produc, depozitează, transportă și valorifică produsele alimentare de origine animală, respectiv non-animală, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor în perioada sărbătorilor de iarnă.
„Campania controalelor a început la mijlocul lunii noiembrie și se va încheia la începutul lunii ianuarie. Suntem la aproximativ 800 de controale efectuate până acum în târguri, în magazine sătești, în hipermarketuri și supermarketuri, restaurante, pensiuni, cam peste tot unde este vorba despre alimente. Sunt probleme, dar nu sunt chiar foarte grave. Unele dintre ele se referă la faptul că agenții cumulează produse multe în această perioadă, în speranța că vor vinde, și nu prea au spații de depozitare corespunzătoare pentru acest volum. Mai sunt probleme cu igiena, dar nu pentru faptul că nu ar avea posibilitatea să păstreze curățenia, problema este că aduc multă marfă, personalul din păcate este mai delăsător. Au fost descoperite și produse expirate, care au fost confiscate iar operatorii au fost amendați”, a mai precizat dr. Siko Barabasi Sandor.
Acesta a mai menționat că până la ora actuală nu au fost aplicate amenzi foarte mari, ele fiind variate între 600 și 1.200 de lei, însă în cazurile în care sunt descoperite nereguli grave, sancțiunile pot ajunge și până la 6.000 de lei.
(Ioana Ardeleanu)