
DSVSA Covasna a intensificat controalele înaintea sărbătorilor de iarnă. Recomandări pentru populație
DSVSA Covasna a dispus intensificarea controalelor în unitățile autorizate sanitar veterinar, pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii pestei porcine africane, odată cu creșterea consumului cărnii de porc și a altor alimente specifice sărbătorilor de iarnă.
Potrivit conducerii instituției, până în data de 12 ianuarie 2023, inspectorii DSVSA Covasna vor desfășura controale zilnice în trafic, pe arterele rutiere principale și secundare, cu sprijinul IPJ Covasna, în vederea depistării transporturilor ilegale de animale și a produselor din carne de porc, și nu numai. Directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba, a transmis că persoanele fizice depistate transportând ilegal animale riscă amenzi cuprinse între 2.400 și 3.600 lei, iar în cazul persoanelor juridice, sancțiunile pornesc de la 12.000 de lei și pot ajunge până la 24.000 de lei.
Controale vor avea loc în această perioadă și în abatoare, unități de tranșare și procesare, depozite frigorifice, carmangerii, măcelării, magazine alimentare, piețe agroalimentare, târguri, expoziții, unități de alimentație publică, pensiuni turistice, patiserii sau cofetării, iar până în data de 30 decembrie, DSVSA și Circumscripțiile Sanitare Veterinare ale piețelor din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Covasna și Baraolt, vor asigura permanența inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, locuitorii putând să facă sesizări privind eventualele abateri de la normele sanitare.
„DSVSA Covasna le recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Astfel, consumatorii au certitudinea că atât carnea, cât şi produsele de origine animală sau non-animală, au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatură de refrigerare de preferinţă între 0˚C +4˚ C, şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -16˚C”, a transmis directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba.
Fără focare de pestă porcină în gospodăriile din județul Covasna
Potrivit DSVSA, în gospodăriile din județul Covasna nu mai sunt focare de pestă porcină africană, ultimul focar depistat la porcii domestici fiind stins în data de 04 aprilie 2022. Cu toate acestea, este interzisă comercializarea porcilor crescuți în gospodărie, respectiv vânzarea cărnii și a produselor din carne provenite de la aceștia, amenzile pentru comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar fiind cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
„Având în vedere evoluția și extinderea galopantă a pestei porcine africane pe teritoriul României, apariția de noi focare și la marii crescători de porcine incriminează că una din cauzele apariției bolii ar fi traficul ilegal de porcine (…) Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrității cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Contactați medicul veterinar înainte de sacrificarea porcului pentru verificarea stării de sănătate a animalului și asomarea porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă inutilă; respectiv pentru a obține sfaturi utile privind probele care trebuie luate şi analizele care trebuie făcute pentru a nu vă pune sănătatea în pericol. Deținătorii de animale au obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit, crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate, în termen de maxim 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea bazei naționale de date. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi până nu obţineţi de la medicul veterinar buletinul de examinare cu rezultat negativ pentru Trichinella”, mai transmite conducerea DSVSA Covasna.
Aceeași sursă precizează că atât la nivelul instituției, cât și la Circumscripțiile sanitare veterinare oficiale, vor fi afişate informaţii utile pentru consumatori, precum şi locaţiile din județ în care poate fi efectuat examenul trichineloscopic.
De asemenea, pe pagina de Facebook a instituției a fost publicată lista celor 39 de medici veterinari din județ care efectuează acest examen, împreună cu numerele acestora de telefon.
Recomandări la achiziționarea produselor din piețe și târguri de Crăciun
Potrivit DSVSA Covasna, consumatorii care doresc să achiziționeze produse alimentare din piețele sau târgurile organizate în această perioadă, trebuie să fie atenți la existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse produsele de origine animală. De asemenea, ambalajele trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării, iar etichetarea produselor trebuie să conțină date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii și termenul de valabilitate.
În ceea ce privește brânzeturile, comercializarea acestora trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs și data obţinerii.
Nu în ultimul rând, DSVSA Covasna atrage atenția că înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosinţă.
Consumatorii au la dispoziție un număr de telefon dedicat – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza eventualele nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
La nivel național, ANSVSA a anunțat controale „şoc” specifice sărbătorilor de Crăciun, în toate zonele din ţară unde se comercializează carne de porc.
(Ioana Ardeleanu)