Ştiri locale

DSVSA Covasna a început împușcarea vulpilor pentru determinarea eficienței vaccinării antirabice. 75 de animale vor fi sacrificate în tot județul

Direcția Sanitară Veterinară (DSVSA) Covasna a demarat campania de împușcare a vulpilor în vederea realizării examenelor de laborator care vor determinarea eficiența vaccinării antirabice realizată în toamna anului trecut.

Conducerea instituției a transmis că vânătoarea vulpilor se va realiza cu sprijinul gestionarilor fondurilor de vânătoare, care au sarcina de a transporta animalele împușcate către Laboratorul Sanitar-Veterinar Covasna, în vederea evaluării vaccinării.

„Având în vedere expirarea celor 45 de zile de la finalizarea campaniei de vaccinare orală a vulpilor prin distribuție aeriană de momeli vaccinale antirabice, (…) DSVSA Covasna a demarat campania de împușcare a vulpilor în vederea realizării examenelor de laborator pentru determinarea eficienței vaccinării antirabice în mediul silvatic. Vânătorii, persoanele cu atribuţii de pază şi ocrotire a vânatului, aduc vulpile împuşcate din zonele unde s-a efectuat vaccinarea antirabică cu momeli vaccinale, la LSVSA Covasna, în vederea evaluării vaccinării prin detecția markerului vaccinal (tetraciclină) şi a evaluării nivelului anticorpilor antirabici postvaccinali”, a transmis directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba.

Acesta a mai transmis că vulpile adulte vor fi împușcate în campanii de vânătoare organizate de gestionarii fondurilor de vânătoare – câte 4 animale / 100 km². Conform programului de recoltare, la nivelul județului Covasna vor fi împușcate 75 de vulpi, iar campaniile se vor desfășura fără câini de vânătoare.

„Vulpile împuşcate se introduc în saci de plastic rezistenţi şi se transportă către LSVSA Covasna imediat după încheierea vânătorii – nu se acceptă vulpi în stare alterată (putrefacţie).  Medicul veterinar împreună cu gestionarul fondului de vânătoare întocmesc cererea de analiză în care se va specifica: fondul de vânătoare, data efectuării vânătorii şi modalitatea de distribuţie (aeriană sau manuală) din zona în care a fost împuşcată vulpea, numărul vulpilor împuşcate şi identificate, vaccinul utilizat şi data vaccinării, numărul de identificare al vulpilor, numărul vulpilor tinere sau/şi adulte, respectiv coordonatele GPS ale locului împușcării.  Examinarea probelor se va efectua în sala de necropsie a LSVSA Covasna, de către specialistul responsabil cu diagnosticul rabiei, vaccinat antirabic. Persoanele care efectuează necropsia vulpilor împuşcate vor purta echipament de protecţie, respectiv mănuşi de cauciuc, ochelari de protecţie, mască de protecţie şi halat”, a mai transmis directorul DSVSA Covasna.

Vaccinarea antirabică a vulpilor se desfăsoară în campanii regulate, întinse pe mai mulți ani, cu scopul de a diminua răspândirea bolii în rândul efectivelor de animale domestice şi sălbatice, respectiv pentru a elimina riscul transmiterii la om.

La finalul anului trecut, directorul DSVSA Covasna preciza că la nivelul județului nu au mai fost înregistrate focare de turbare în ultimii mai bine de 7 ani, ultimul focar, depistat în fondul de vânătoare nr. 33 Zăbrătău, fiind stins în data de 12 martie 2015.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio