DSVSA Covasna a început controalele înaintea sărbătorilor de iarnă. Recomandări pentru prevenirea toxiinfecțiilor
DSVSA Covasna a dispus intensificarea controalelor în unitățile autorizate sanitar veterinar, pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare odată cu creșterea consumului cărnii de porc și a altor alimente specifice sărbătorilor de iarnă, dar și pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane.
Directorul instituției, dr. Örsi Csaba, a transmis că în perioada următioare vor fi verificate toate abatoarele, unitățile de tranșare și procesare, depozitele frigorifice, carmangeriile, măcelăriile, magazinele alimentare, piețele agroalimentare, târgurile și expozițiile, unitățile de alimentație publică, pensiunile turistice, patiseriile și cofetăriile, iar până în data de 30 decembrie, DSVSA și Circumscripțiile Sanitare Veterinare ale piețelor din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Covasna și Baraolt vor asigura permanența inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, locuitorii fiind încurajați să facă sesizări privind eventualele abateri de la normele sanitare.
„DSVSA Covasna recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. Astfel, consumatorii au certitudinea că atât carnea, cât şi produsele de origine animală sau non-animală, au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C +4˚ C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -16˚C”, a transmis dr. Örsi Csaba.
Ultimul focar de pestă porcină din județul Covasna, stins în primăvara anului trecut
Directorul DSVSA Covasna a mai precizat că în gospodăriile din județul Covasna nu sunt, în prezent, focare de pestă porcină africană, ultimul focar la porcii domestici fiind stins în data de 4 aprilie 2022. Cu toate acestea, pentru prevenirea apariției unor noi focare, este interzisă vânzarea porcilor crescuți în gospodărie, a cărnii și a produselor din carne provenite de la aceștia, amenzile pentru comercializarea cărnii neexpertizate sanitar veterinar fiind cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.
Până în luna ianuarie, împreună polițiștii covăsneni, DSVSA Covasna va derula controale zilnice în trafic, pentru combaterea transportului ilicit de animale.
„Având în vedere evoluția și extinderea pestei porcine africane pe teritoriul României, (43 focare active în data de 06.12.2023), în perioada 29.11.2023 – 12.01.2024, DSVSA Covasna, cu sprijinul IPJ Covasna, organizează controale zilnice în trafic, pe arterele rutiere principale și secundare, conform unei programări stabilite vizând transportul ilegal de animale în general, a speciei porcine în special și a produselor din carne de porc. Transportul ilegal de animale se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.400 și 3.600 lei la persoane fizice, și între 12.000 și 24.000 lei la persoane juridice (…) Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar se sancţionează cu amendă cuprinsă între 20.000 și 40.000 de lei. Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar buletinul de examinare cu rezultat negativ pentru Trichinella spp. Probele pentru examenul trichineloscopic se recoltează cel mai frecvent din pilierii diafragmatici, musculatura intercostală și mușchii maseteri”, a mai transmis directorul DSVSA Covasna.
Obligațiile crescătorilor de animale
Deținătorii de animale au obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare ale animalelor sacrificate în termen de maximum 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea bazei naționale de date. Atât la sediul DSVSA Covasna, cât şi la sediile circumscripţiilor sanitare veterinare oficiale vor fi afişate locaţiile din județ în care poate fi efectuat examenul trichineloscopic din carnea de porc.
Recomandări pentru populație
Persoanele care doresc să cumpere diferite produse alimentare comercializate în această perioadă în târgurile de Crăciun sau în pieţe trebuie să fie atente la existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării dar și la existența etichetelor cu datele referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii și termenul de valabilitate.
Potrivit DSVSA Covasna, comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosinţă (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) şi să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii.
„Înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosinţă”, a mai transmis directorul DSVSA Covasna.
Consumatorii au la dispoziție un număr de telefon dedicat – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza eventualele nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.
(Ioana Ardeleanu)