Ştiri locale

DSVSA Covasna a demarat campania obligatorie de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor

Direcția Sanitară Veterinară (DSVSA) Covasna a demarat campania anuală de vaccinare antirabică a câinilor și pisicilor cu vârste de peste 12 săptămâni, ca parte a strategiei de prevenire, supraveghere, control și eradicare a acestei boli pe teritoriul României. Acțiunea beneficiează de sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

Conducerea instituției a transmis, într-un comunicat de presă, că 99% dintre cazurile depistate la om sunt cauzate de mușcăturile de câine. Deși rabia este o boală virală mortală, aceasta poate fi prevenită prin vaccinare antirabică.

Publicitate

„Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă virală a mamiferelor, provocată de virusul rabic, un virus neurotrop din genul Lyssavirus, familia Rhabdoviridae, caracterizată clinic prin simptome nervoase extrem de grave, exprimate prin hiperexcitabilitate și agresivitate, urmată de paralizii și întotdeauna moarte. Deși este o boală virală mortală, aceasta poate fi prevenită foarte ușor prin vaccinare antirabică. 99% din cazurile umane sunt cauzate de mușcăturile de câine. Măsura cea mai eficientă de eradicare a bolii este vaccinarea animalelor receptive (mamiferele) atât la animalele domestice (carnasiere domestice) cât și la animalele sălbatice (vulpea). În scopul eradicării rabiei în România, în perioada 1 octombrie 2023 – 31 decembrie 2023, în conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr.35/2016, se desfășoară campania de vaccinare antirabică obligatorie a carnasierelor domestice (câini și pisici)”, a transmis directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba.

Potrivit legii, proprietarii și deținătorii de câini și pisici au obligația de a vaccina, deparazita și de a microcipa animalele deținute în primele 90 de zile de la fătare sau înainte de scoaterea acestora în spații publice.  În cadrul campaniei anuale de vaccinare antirabică, imunizarea este suportată din bugetul DSVSA Covasna, numai în cazul câinilor microcipați, iar în cazul pisicilor, costul vaccinului este suportat de proprietar.

„Proprietarii și deținătorii de câini și pisici au următoarele obligații: (…) să dețină un carnet de sănătate al animalului, în care să se evidențieze acțiunile imunoprofilactice antirabice și tratamentele efectuate, iar în cazul lipsei/pierderii acestuia, un carnet de sănătate va fi emis contra cost de către medicul veterinar, după microcipare și vaccinare antirabică; să respecte dispozițiile DSVSA Covasna privind interdicţiile de mişcare a câinilor în afara curţilor; să anunțe imediat medicului veterinar orice mușcătură produsă la om de către câinii aflați în proprietatea sau îngrijirea lor, precum și orice modificare a comportamentului acestora”, a mai transmis conducerea DSVSA Covasna.

Amintim că la începutul lunii martie, Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Covasna a lansat o amplă campanie de informare și conștientizare privind obligațiile care le revin deținătorilor de câini și sancțiunile pe care aceștia le riscă pentru nerespectarea legii. Până la finalul lunii noiembrie, împreună cu Direcția Sanitară Veterinară, prin cabinetele de medicină veterinară, și cu sprijinul Asociațiilor „AMY” din Sfântu Gheorghe și „Benji” din Târgu Secuiesc, aceștia vizitează proprietarii de câini pentru a le explica ce trebuie să facă pentru a fi în legalitate.

Potrivit legii, proprietarii de câini care nu își vaccinează antirabic patrupezii riscă amenzi contravenționale între 3.000 și 12.000 lei, iar pentru lipsa microcipării, sancțiunea este cuprinsă între 5.000 și 10.000 lei. Contravenție este considerată și nerespectarea obligației de a steriliza animalul, fiind sancționată cu amendă între 5.000 și 10.000 lei, iar pentru neasigurarea unui adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, proprietarii câinilor riscă amenzi între 3.000 și 12.000 lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio