Ştiri locale

DSV Covasna după confirmarea pestei porcine în cartierul Őrkő: „NU se impune uciderea preventivă a porcilor din zonă”

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Covasna a precizat, sâmbătă, că au fost luate măsuri de urgenţă pentru limitarea extinderii pestei porcine în judeţ, după confirmarea primului focar în cartierul Őrkő din municipiul Sfântu Gheorghe, dar, cel puţin deocamdată, nu se pune problema uciderii preventive a celorlalţi porci din zona în care au fost depistate animalele bolnave.

„Subliniem că nu se doreşte crearea de panică. În momentul de faţă situaţia este sub control şi momentan nu se pune problema uciderii preventive a porcilor din zona Őrkő”, a menţionat directorul executiv al DSV Covasna, Siko Barabasi Sandor.

Publicitate

DSV Covasna a anunţat vineri seară apariţia virusului pestei porcine africane în judeţ, virusul fiind confirmat la două cadavre de porci depistate într-o groapă de gunoi situată la marginea municipiului Sfântu Gheorghe.

Din investigaţiile preliminare a rezultat că animalele afectate au fost crescute într-o gospodărie din municipiu timp de aproape un an, fiind furajate preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi.

Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere şi a fost dezinfectată.

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Covasna, care s-a întrunit în şedinţă extraordinară, a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, stabilind o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitar-veterinare judeţene şi a organelor de Poliţie.

(Agerpres)

Foto: Slager Radio

Publicitate
banner we radio