Ştiri locale

DSP Covasna, precizări despre izolare, carantinare și testarea Covid-19

Județul Covasna a depășit 11.000 de infectări de la debutul pandemiei, joi fiind înregistrate încă 74 de cazuri noi, conform raportării oficiale, dar și 8 decese, ducând astfel bilanțul negru la 417 decese, toate decesele din judeţ fiind la persoane nevaccinate.

În prezent, conform Prefecturii Covasna, la nivelul județului sunt active 1.274 de cazuri, confirmate în ultimele două săptămâni, dintre care 553 la Sfântu Gheorghe, unde rata de incidență a ajuns, joi, la 8,66 cazuri la mia de locuitori.

Publicitate

Un număr de 643 de persoane sunt în prezent în carantină, iar alte 1.092 se află în izolare la domiciliu.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna explică în ce condiții se dispune izolarea, carantinarea și testarea populației, dar și cum se poate solicita certificatul verde Covid-19.

Persoanele testate pozitiv, cu test rapid sau RT-PCR, intră obligatoriu în izolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile. Nu există excepții pentru ieșirea din izolare a persoanelor pozitive sub nicio formă. În caz de urgență se solicită serviciul 112. Persoanele pozitive trebuie să contacteze medicul de familie, care le monitorizează, le dă tratamentul necesar și la final le eliberează concediul medical, pe baza Raportului medical primit de la DSP. La sfârșitul perioadei de izolare de 14 zile, dacă persoana nu prezintă simptome, iese din izolare fără repetarea testului și fără alt document de la DSP”, transmit reprezentanții DSP Covasna pe site-ul instituției.

În ceea ce privește contacții declarați de persoanele testate pozitiv, aceștia intră în carantină la domiciliu timp de 14 zile de la data contactului, urmând să primească decizia de carantinare din partea DSP, document în baza căruia medicul de familie eliberează concediul medical la sfârșitul perioadei de carantină, mai arată sursa citată.

Contacții nu se testează automat. La sfârșitul perioadei ies din carantină fără alte teste sau documente suplimentare. Persoanele aflate în carantină NU pot ieși în ziua a 11-a, după un test negativ efectuat în ziua a 8-a. Persoanele vaccinate care sunt contacți cu caz pozitiv NU intră în carantină”, mai transmit reprezentanții DSP Covasna, care precizează că testul pentru antigen SARS-CoV-2 (testul rapid) trebuie să fie efectuat în unități sanitare sau unități avizate pentru testare.

În ce condiții se dispune testarea

Conform DSP, vor face test RT-PCR persoanele vaccinate cu schema completă și cele pentru care au trecut până la 6 luni de la trecerea prin boală, în cazul în care sunt simptomatice,  chiar dacă au un rezultat negativ la testul rapid antigen.

Persoanele simptomatice, nevaccinate împotriva SARS-CoV-2, dar și cele care au schema de vaccinare incompletă, care au trecut de boală în urmă cu mai mult de 6 luni, respectiv cele care nu au avut niciodată boala vor face un test rapid antigen, iar dacă rezultatul este pozitiv, pacientul va fi trecut în platforma Corona-Forms.

De asemenea, vor face test RT-PCR persoanele simptomatice care au rezultat negativ la testul rapid antigenic, în vreme ce contacții direcți ai cazurilor confirmate, în a 3-a până la a 5-a zi de la contact, vor efectua test rapid antigenic.

Cine și cum poate solicita certificatul verde

Potrivit DSP Covasna, pot obține certificatul verde Covid-19 persoanele care se află în perioada de 15 până la 180 de zile de la trecerea prin boală; persoanele vaccinate cu schema completă, pentru care au trecut 14 zile de la ultima doză în cazul serurilor produse de Pfizer, Astra Zeneca și Moderna, respectiv 10 zile în cazul serului produs de Johnson&Johnson.

De asemenea, pot obține certificat verde valabil 72 de ore persoanele care au test RT-PCR negativ, și certificat valabil 48 de ore persoanele care au un test antigen rapid negativ.

„ATENȚIE! Persoanele cu testul pentru anticorpi Covid-19 pozitiv NU nu pot solicita certificat. Certificatul digital se poate descărca din platforma https://certificat-covid.gov.ro numai de către un utilizator înregistrat”, precizează DSP Covasna.

Eliberarea concediului medical

În ceea ce privește certificatul medical, persoanele carantinate îl vor putea obține pe baza deciziei eliberate de către DSP Covasna și trimise medicului de familie după terminarea celor 14 zile de carantină.

În cazul persoanelor izolate, eliberarea certificatului medical se face pe baza raportului medical eliberat și trimis de DSP Covasna către medicul de familie, din platforma Corona-Forms.

Peste 1.400 de persoane vaccinate într-o singură zi în judeţ

Potrivit datelor transmise joi de Prefectura Covasna, de la debutul campaniei de vaccinare au fost administrate 90.817 de doze de vaccin anti-Covid, din care 34.338 au fost doze rapel.

De asemenea, 9.675 de persoane au primit vaccin în monodoză, iar 4.829 de persoane s-au imunizat cu doza a 3-a.

De miercuri până joi au fost vaccinate anti-Covid 1.424 de persoane, dintre care 627 cu prima doză, 48 cu doza a 2-a, și 161 cu doza 3. În plus, au fost administrate şi 588 de doze Johnson&Johnson care nu necesită rapel.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio