Ştiri locale

DSP Covasna despre vaccinarea anti-Covid: „Lumea nu trebuie să se alarmeze pentru listele de așteptare”

Locuitorii județului Covasna se pot programa, de săptămâna aceasta, pentru vaccinarea împotriva noii tulpini SARS-Cov-2, la centrul de vaccinare deschis, luni, pe strada Lt. Păiș David nr.1 din Sfântu Gheorghe, la parterul blocului nr.53. Până marți, 6 persoane cărora li s-a administrat anterior cel puțin o schemă completă de vaccinare, s-au imunizat cu noul ser Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, iar programări sunt și pentru zilele următoare.

Fiecare flacon conține 6 doze, astfel că, în mod ideal, pentru a se evita risipa este necesară programarea a cel puțin 6 persoane la aceeași dată. Cu toate acestea, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna transmit că locuitorii județului nu ar trebui să se alarmeze dacă sunt amânați pentru câteva zile, mai ales că în curând vaccinarea cu noul ser va fi posibilă și în cabinetele medicilor de familie.

Publicitate

„Populaţia  a început să se înscrie pentru vaccinare, dar problema este că flacoanele sunt pentru 6 doze, şi este indicat să fie măcar 6 persoane înscrise pentru a fi deschise flacoanele, să nu fim nevoiţi să pierdem şi să aruncăm din doze. Marți s-au vaccinat 6 persoane, sunt înscrise şi pentru joi, dar va fi posibilă vaccinarea şi la medicii de familie. Lumea nu trebuie să se alarmeze dacă medicii de la Centru le spun să mai aştepte până când se strâng 6 persoane, pentru că nu se poate face vaccinarea imediat, trebuie să se strângă 6 persoane ca să se desfacă flaconul. Va fi o listă de aşteptare, dar dacă sunt doritori, se vor putea vaccina şi la medicii de familie, sau îşi vor putea lăsa datele de contact la centrul de vaccinare şi vor fi contactaţi dacă cineva nu se prezintă, aşa cum s-a întâmplat şi în campaniile trecute”, ne-a explicat Igyártó Gabriella, reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

Se pot vaccina persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani și cărora li s-a administrat anterior cel puțin o schemă completă de vaccinare, respectiv: cel puțin o doză de vaccin Johnson&Johnson;  sau două doze de vaccin Astra-Zeneca; o doză de vaccin Astra-Zeneca și una Pfizer BioNTech; o doză de vaccin Astra-Zeneca și o doză Moderna; două doze PfizerBioNTech (de tip adult sau pediatric), sau două doze de vaccin Moderna.

Una dintre condiții pentru imunizare este ca de la ultima vaccinare anti-Covid să fi trecut cel puțin 3 luni. În schimb, vaccinul anti-Covid poate fi administrat concomitent sau la orice distanță de timp cu un alt produs din Programul Național de Vaccinare (ex. Vaccinarea antigripală sau anti HPV).

Și persoanele care au fost expuse recent la virusul SARS-CoV-2 se pot imuniza după vindecare, neexistând  contraindicații în acest sens.

Centrul de vaccinare din str. Păiș David nr.1 funcționează de luni până vineri, între orele 12:00 – 13.00, iar programările se fac la numărul de telefon: 0756 089 249.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio