
DSP Covasna: „Avem suficiente antivirale în spitalele din județ pentru vreo 2-3 luni”
Spitalele din județul Covasna au suficiente medicamente antivirale, stocurile fiind asigurate cel puțin pentru următoarele 2-3 luni, potrivit reprezentanților Direcției județene de Sănătate Publică (DSP). În țară, mai multe spitale au rămas fără tratamente antivirale, iar medicamentele sunt greu de găsit inclusiv în farmacii, în contextul în care cazurile de gripă și infecții respiratorii s-au dublat în săptămâna dintre Crăciun și Anul nou.
În aceste condiții, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vinerea trecută că a fost găsită o soluție pentru a se asigura aprovizionarea spitalelor cu antivirale pentru a putea fi tratați pacienții bolnavi de gripă. Potrivit ministrului, antiviralele și antibioticele vor putea fi eliberate din farmacii exclusiv pe bază de prescripție medicală.
„Pe teritoriul județului nostru avem destule antivirale la nivelul unităţilor sanitare cu paturi, avem necesarul estimat pentru vreo 2-3 luni, la farmaciile închise din spitale. Este vorba despre medicaţia antivirală Tamiflu, care se administrează la suspiciunea de gripă”, ne-a explicat Igyártó Gabriella, reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.
Conform datelor centralizate de DSP Covasna, atât virozele respiratorii, cât și pneumoniile au înregistrat o scădere cu aproximativ 20% în prima săptămână a acestui an, față de săptămâna precedentă. Până în prezent, la nivelul județului Covasna nu au fost efectuate teste pentru confirmarea eventualelor cazuri de gripă.
„La capitolul viroze respiratorii, faţă de ultima săptămână a anului trecut avem o scădere uşoară, cu 23%, de la 3.074 de cazuri, la 2.346 de cazuri în prima săptămână a anului. Şi la pneumonii se observă o scădere cu 19%, de la 720 de cazuri în ultima săptămână din an, la 578 de cazuri. Totuşi, dacă ne uităm la media ultimilor 5 ani, avem o creştere de 10%, dar maxima cazurilor în aceeaşi perioadă a anului a fost înregistrată în 2017. Deocamdată nu avem înregistrate cazuri de gripă. Gripa trebuie confirmată cu teste PCR şi nu avem făcut aşa ceva până acum. Se fac teste rapide la spital, dar nu sunt pentru confirmare”, ne-a mai explicat reprezentanta DSP Covasna.
În ceea ce privește vaccinarea antigripală, puținele doze rămase în cabinetele de medicina familiei din județ au fost redistribuite acolo unde a existat cerere mai mare.
„Din cele 5.580 de doze pe care le-am primit de la Ministerul Sănătăţii, am folosit într-un procent de 90%, s-au administrat până acum 5.027 de doze de antigripal. Sunt unele cabinete medicale unde, din diferite motive, nu s-au vaccinat atât de muţi pacienţi câţi s-au înscris. Acolo am trimis o atenţionare şi am făcut nişte redistribuiri, am luat dozele rămase şi le-am dat către cabinetele medicale care aveau nevoie de aceste doze”, ne-a mai explicat reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.
Recent, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că România se află în stare de alertă epidemiologică, dar nu va fi declarată epidemie, întrucât acest lucru ar presupune revenirea la „anumite restricţii”, cum au fost cele din perioada pandemiei cu noul coronavirus.
Vineri, înainte ca elevii să revină în băncile școlilor, Ministerul Educaţiei a transmis o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal, şi a recomandat inspectorilor şcolari să sprijine unităţile de învăţământ pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale.
(Ioana Ardeleanu)