Ştiri locale

DSP Covasna: „Adeverințele medicale sau avizele epidemiologice sunt necesare doar la înscrierea într-un nou ciclu de învățământ”

Medicii atrag atenția că adeverințele medicale sau avizele epidemiologice sunt necesare doar la înscrierea copiilor în colectivitate într-un nou ciclu de învățământ, adică pentru începerea creșei, trecerea la grădiniță, clasa pregătitoare sau clasa a IX-a.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna au distribuit, într-o postare pe Facebook, câteva informații referitoare la solicitarea avizelor epidemiologice la început de an școlar, subliniind că ceilalți copii nu trebuie să prezinte aceste documente medicale pentru a fi primiți la școală.

Publicitate

„În atenția părinților! Medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverință medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic și fișă de vaccinări, NUMAI LA ÎNSCRIEREA ÎNTR-UN NOU CICLU DE ÎNVĂȚĂMÂNT, adică pentru creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a. Toți ceilalți copii NU TREBUIE să prezinte adeverințe medicale sau avize epidemiologice! Lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăsește în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior, pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a DSP Covasna.

Potrivit Metodologiei, adeverința medicală de înscriere în colectivitate, împreună cu avizul epidemiologic și dovada de vaccinare a copilului sunt necesare la înscrierea la creşă și grădiniţă.

La înscrierea în clasa pregătitoare, în cazul în care copilul a frecventat o grădiniţă în care există cabinet medical şcolar, fişa și adeverința medicală de la grădiniţă vor fi eliberate de medicul şcolar al grădiniţei frecventate. În cazul în care copilul a frecventat o grădiniţă în care nu există cabinet medical şcolar, adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate și dovada de vaccinare a copilului sunt eliberate de medicul de familie.

Aceeași regulă se aplică și în cazul elevilor care se înscriu în clasa a IX-a, respectiv dacă şcoala dispune de cabinet medical şcolar, fişa şi adeverinţă medicală vor fi eliberate de unitatea de învățământ pe care elevul a frecventat-o anterior, în caz contrar, medicul de familie este cel care va elibera aceste documente.

În cazul transferului între diferite unităţi de învăţământ, dacă antepreşcolarul, preşcolarul sau elevul a frecventat o unitate de învăţământ cu cabinet medical propriu, fişa medicală va fi  eliberată de medicul şcolar al unității de învățământ de la care se face transferul, în caz contrar, medicul de familie este cel care va elibera documentul.

La revenirea din vacanțe elevii, preșcolarii și antepreșcolarii NU au nevoie de aviz epidemiologic, potrivit legii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio