Ştiri locale

DSP Covasna a primit vaccin împotriva Hepatitei B. Alte vaccinuri obligatorii şi medicamente pediatrice lipsesc în continuare din farmacii

În timp ce mai multe tipuri de medicamente, printre care antibioticele pentru copii, pastilele pentru bolnavii cronici, vaccinurile obligatorii pentru nou-născuți, dar și unele mărci de sirop cu ibuprofen sunt în continuare de negăsit în farmaciile din toată țara, dozele de vaccin împotriva hepatitei B care se administrează la naștere au început să apară din nou în stocurile spitalelor.

DSP Covasna a primit, în cursul zilei de marți, un lot de aproximativ 1.600 de doze, iar reprezentanții instituției dau asigurări că vaccinurile sunt suficiente pentru câteva luni. În schimb, vaccinul hexavalent, care se administrează la 2, 4 și 11 luni de la naștere, pentru a imuniza copiii împotriva unor boli precum difteria, tetanosul, tusea convulsivă, sau poliomielita, este în continuare de negăsit.

Publicitate

„Vaccinurile încep să vină, deja pe data de 6 decembrie am primit vaccinul Hepatitic B pediatric, pentru copilașii nou-născuți din maternități. La ora actuală avem circa 1.600 de doze, ne ajung și la anul, pentru câteva luni încă. Lipsește deocamdată cel pentru copiii de 2, 4 și 11 luni, dar să sperăm că va fi remediată situația. Este o lipsă de doar câteva săptămâni, așa că dacă vine cumva anul acesta, sau la începutul anului viitor, se pot recupera copiii. Nu avem așa probleme mari ca alte județe”, ne-a declarat Igyártó Gabriella, reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile din cadrul DSP Covasna.

La finalul lunii noiembrie, președinta Asociației Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Sereș, ne-a precizat că lipsa medicamentelor a început să se facă simțită în urmă cu câteva luni, iar problema s-a acutizat în plin val de viroze respiratorii, când numărul pacienților crește de la o zi la alta.

Stocurile de medicamente pediatrice, care conțin paracetamol și ibuprofen, sunt reduse în toata Europa, din cauza creșterii bruște a cazurilor de viroze respiratorii.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio