Ştiri locale

Drapelul României, arborat pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, cu prilejul aniversării eliberării oraşului

Drapelul naţional al României va fi arborat, vineri, pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, cu prilejul aniversării a 73 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţie fascisto-horthystă.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţul Covasna, col. (rtr) Ioachim Grigorescu, a declarat că, în urmă cu aproximativ o lună, a depus o cerere la Primăria Sfântu Gheorghe pentru arborarea tricolorului românesc pe turla instituţiei, adică pe locul în care a fost înălţat în septembrie 1944 de către Armata Română, ca simbol al libertăţii.

„Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie străină iar în urmă cu aproximativ o lună am depus o cerere la Primărie pentru rearborarea drapelului pe turlă, în contextul aniversării a 73 de ani de la acest important eveniment istoric. (…) Am primit răspuns afirmativ, ne bucurăm şi, aşa cum am transmis şi conducerii primăriei, sperăm ca tricolorul să nu mai fie înlăturat, să rămână definitiv acolo”, a afirmat Ioachim Grigorescu.

Drapelul de pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe, înălţat pe 8 septembrie 1944 de către caporalul Gheorghe Arambaşa, căzut în luptele pentru eliberarea oraşului, a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare. Acesta a fost repus pe turlă în anul 1994, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la eliberarea oraşului şi a fluturat în acest loc până acum doi ani, când a fost înlăturat de conducerea primăriei odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.

Ulterior, drapelul a mai fost arborat pe turlă doar o singură dată, pe 8 septembrie 2016, fiind înlăturat a doua zi, spre nemulţumirea veteranilor de război şi a liderilor societăţii civile româneşti din judeţ, care ar fi vrut ca acesta să rămână definitiv în acel loc, în memoria celor care s-au jertfit pentru eliberarea oraşului.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat la acea dată că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice, şi anume, la intrare, şi nu în altă parte.

Manifestările militare şi religioase dedicate aniversării a 73 de ani de la eliberarea oraşului vor avea loc vineri, începând cu ora 12, în faţa Primăriei Sfântu Gheorghe. În cursul zilei vor avea loc depuneri de coroane şi jerbe de flori la troiţa generalului Grigore Bălan de la Arcuş şi la monumentul locotenentului David Păiuş din Sfântu Gheorghe, care au căzut în luptele pentru eliberarea oraşului.

Organizatorii, Prefectura Covasna şi Garnizoana Militară Sfântu Gheorghe, au lansat un apel către reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, ai partidelor politice, instituţiilor culturale, ştiinţifice şi religioase, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, cadrelor militare în activitate, în rezervă şi în retragere, veteranilor de război, precum şi către ceilalţi cetăţeni să participe la acest eveniment.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio