Ştiri

Dr. Musta: „Sistemul sanitar mai rezistă două săptămâni. Suntem foarte aproape de situaţia Italiei la debutul pandemiei”

Şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, dr. Virgil Musta, a declarat vineri, la postul de radio Europa FM, că sistemul sanitar din România ar mai putea rezista nu mai mult de două săptămâni în contextul exploziei de cazuri de infectare cu SARS- CoV-2.

Potrivit medicului, România este foarte aproape de a ajunge ca în situaţia Italiei la debutul pandemiei de coronavirus, când oamenii mureau acasă pentru că nu mai erau locuri în spitale.

„Nu mai sunt locuri la nivelul ATI, ne batem pentru aceste locuri. Sunt foarte puţine locuri pe saloane de boli infecţioase şi pneumonologie ale spitalelor de nivel 1 şi 2 şi mai avem doar foarte puţine locuri în spitalele suport. Asta înseamnă că în curând nu vom mai avea unde să internăm pacienţii care au nevoie de terapie, de oxigen. Suntem în pragul de a ajunge în situaţia Italiei, unde pacienţii mureau la domiciliu pentru că nu mai aveau unde să se interneze. Vor fi drame în familii, pe care noi deja începem să le simţim”, a precizat medicul timişorean.

Întrebat despre cum ar putea fi convinsă populaţia să respecte regulile de igienă sanitare menite să împiedice răspândirea coronavirusului, Virgil Musta susţine că „este doar o problemă de voinţă şi responsabilitate”.

„Este momentul ca instituţiile statului să acţioneze mult mai ferm. Să nu lase ca oamenii să nu mai respecte regulile. Fiecare activitate care se desfăşoară, fie că este un concert sau un restaurant trebuie să respecte regulile. Dacă nu le respectă, activitatea aceea trebuie interzisă sau trebuie stopată. Dacă se întâmplă acest lucru în două săptămâni vom avea o şansă. Vom vedea o stagnare a numărului de cazuri şi cred că sistemul de sănătate mai rezistă două săptămâni, dar mai mult de atât nu ştiu dacă mai rezistă. Poate în ultimul ceas vom avea o schimbare de atitudine şi nu vom ajunge în situaţia Italiei”, a declarat şeful secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

Reamintim că autorităţile au anunţat, vineri, 3.186 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrate în ultimele 24 de ore, acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precum şi un număr de 52 de decese.

Publicitate