Dr. Lucia Sereş: „Vaccinul antirujeolic a trecut proba timpului, este sigur! Lumea trebuie să se vaccineze!”
Președinta Asociației Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Sereș, spune că se observă o reticență a părinților în ceea ce privește vaccinarea antirujeolică a copiilor, în condiţiile în care de la începutul acestui an s-au înregistrat aproape 100 de cazuri de rujeolă în judeţul Covasna. Medicul subliniază că boala este extrem de gravă și poate avea complicații serioase, iar singura modalitate de prevenție este vaccinarea.
„Rujeola este o boală foarte, foarte contagioasă, pacienții și părinții trebuie să înțeleagă că nu e de joacă. Unii zic: Păi și noi am făcut boala copilăriei, ce dacă face copilul? Nu e așa! Rujeola e o boală foarte gravă, nu scapi doar cu câteva bubițe, se face febră foarte mare și pot apărea complicații. Pe lângă faptul că pacientul tușește în cadrul bolii, pot să apară complicații foarte grave care duc la deces: pneumonie, laringită, encefalită care este inflamația creierului, iar foarte gravă e panencefalita care apare după câțiva ani dacă virusul rămâne în organism și atacă tot organismul, dar în primul rând creierul, iar în câteva luni pacientul moare pe picioare. Nu e de glumă! Nu e o boală obișnuită a copilăriei care trece și gata (…) Și adulții pot să facă rujeolă, pot să facă bronșită, pneumonie, encefalită, iar boala debilitează organismul în așa fel încât poate să apară orice altă boală pe fondul rujeolei. Adulții, majoritatea sunt vaccinați, pentru că înainte nu existau mofturi de genul nu vreau!, dar în special copiii, care sunt sursa îmbolnăvirii, trebuie feriți. Vaccinul de asta s-a inventat. De zeci de ani – de prin anii `70 se folosește vaccinul împotriva rujeolei, deci este un vaccin care a trecut prin toate controalele, a făcut proba timpului, e sigur iar lumea trebuie să se vaccineze!”, a declarat medicul într-un interviu la We Radio (VIDEO AICI).
„Noi avem vaccin destul. Să meargă toți părinții, chiar dacă nu au fost anunțați, pentru că acum sunt chemați și prin SMS, dar dacă a împlinit copilul 9 luni, atunci să meargă cu el la medicul de familie, să se intereseze și să se prezinte la vaccinare, pentru că este foarte, foarte important”, a subliniat și reprezentanta Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile, Igyártó Gabriella.
Conform specialiștilor, prima doză de vaccin ROR, administrată la vârsta de 12 luni, oferă 95% protecție împotriva rujeolei, iar a doua doză, care se administrează între 5 și 7 ani, oferă 99,7% protecție împotriva rujeolei.
Epidemia de rujeolă este prezentă în 35 de judeţe şi în Bucureşti. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în judeţele Braşov – 795, Mureş – 776 și Cluj – 204, iar în Capitală au fost înregistrate 470 de cazuri.
Numărul cazurilor de rujeolă crește alarmant și în județul Covasna, numai în ultima săptămână fiind înregistrate 57 de îmbolnăviri, iar numărul infectărilor de la începutul anului și până în prezent se apropie de 100, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna. Aproape 60% dintre cazuri provin din Hetea, localitate în care rata de vaccinare este extrem de scăzută, în ciuda repetatelor încercări ale medicilor de a-i convinge pe oameni să își imunizeze copiii.
Specialiștii atrag atenția că boala este extrem de contagioasă iar pacienții pot face complicații grave care pot duce inclusiv la deces. La nivel național, în perioada 1- 14 ianuarie 2024 numărul cazurilor confirmate de rujeolă a ajuns la 3.353, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică. De la începutul epidemiei au fost înregistrate patru decese, cel mai recent fiind un copil în vârstă de un an din Giurgiu.
(Ioana Ardeleanu)
Foto: mamaplus.md