Ştiri locale

Dr. Lucia Șereș: „Politicile sanitare sunt de așa natură încât descurajează tinerii să devină medici de familie”

Cele patru cabinete de medicina familiei din județul Covasna care s-au închis în cursul anului trecut au fost desființate deoarece niciun alt medic nu a vrut să preia activitatea, potrivit președintei Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș.

Situația este extrem de gravă atât la nivel județean, cât și la nivel național, tot mai multe cabinete ajungând să pună lacătele pe uși odată cu pensionarea medicilor de familie titulari, iar dr. Lucia Șereș afirmă că de vină pentru acest fenomen sunt politicile sanitare actuale care nu îi încurajează pe tineri să aleagă această specialitate.

Publicitate

„Din păcate, se vor mai închide și alte cabinete pentru că suntem toți în vârstă iar tineret nu vine. Niciunul nu a vrut să vină, cele 4 cabinete nu au fost preluate de nimeni și de asta s-au închis, și au mai rămas și alte cabinete descoperite. La Moacșa, de exemplu, încă nu a ajuns nimeni deși sunt atâția ani de când a murit colegul nostru, dar nu vrea nimeni, la Micfalău la fel, nu e nimeni, suntem într-o situație gravă. La Boroșneu, care e o comună mare, cu o grămadă de pacienți, colega a ieșit la pensie și nu vine nimeni. Dar situația este foarte gravă și în țară, pentru că politicile sanitare sunt de așa natură făcute încât te descurajează să fii medic de familie, nicidecum să încurajeze tineretul să aleagă specialitatea de medicina familiei”, a explicat medicul.

Trei din cele patru cabinete desființate în cursul anului trecut sunt în mediul urban, potrivit Direcției județene de Sănătate Publică. În prezent, asistența medicală primară din județ este asigurată de 89 de medici de familie titulari (față de 95 în 2020), dintre care 52 în mediul urban și 37 în mediul rural.

Dintre aceștia, 37 au împlinit sau vor împlini în următorii doi ani vârsta legală pentru pensionare, vârsta medie fiind de 59 de ani în mediul urban și de 60 în mediul rural.

Cei mai vârstnici medici de familie, atât din mediul urban, cât și din cel rural, au în prezent 78, respectiv 77 de ani, iar cei mai tineri au 34, respectiv 39 de ani.

La oraș, doar 5 medici au sub 40 de ani, în vreme în mediul rural a rămas un singur medic de familie sub această vârstă

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio