Ştiri locale

Dr. Lucia Sereș: „Este paradoxal cum zeci de ani nu am avut cazuri de hepatită A și apar tocmai când lumea trebuie să se spele pe mâini”

Medicii de familie sunt îngrijorați de numărul cazurilor de hepatită A apărute în ultima perioadă în județul Covasna și nu își explică cum într-o perioadă în care s-a vorbit constant despre igiena mâinilor și protejarea populației, apar pacienți cu acest diagnostic.

Dr. Lucia Sereș spune că timp de zeci de ani nu au existat cazuri de „boala mâinilor murdare” în rândul pacienților ajunși la cabinetele medicilor de familie din județ, și subliniază că boala este extrem de contagioasă.

„Mă îngrijorează acest lucru. Am copii de toate vârstele și cred că zeci de ani nu am avut niciun caz, iar acum, chiar când trebuie să se spele toată lumea pe mâini, să se izoleze, să aibă grijă ce mănâncă și unde se plimbă, noi avem cazuri de hepatită A. Este ceva paradoxal și nu știu unde să pun treaba asta. Este foarte îngrijorător, în contextul în care imediat începe școala, și sunt și cazuri care pot fi fără icter, care au doar câteva semne de ușoară răceală sau disconfort abdominal (…) Ne mirăm și ne îngrijorează pentru că este o boală extrem de contagioasă”, ne-a spus dr. Lucia Sereș, președinta Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna.

Aceasta spune că în cele mai multe cazuri, hepatita A se vindecă fără a lăsa sechele, însă bolnavii trebuie să țină regim alimentar strict, timp de cel puțin 6 luni, să se odihnească, să-și dozeze efortul, și în niciun caz să nu iasă în comunitate imediat după ce au fost externați din spital.

„Pe pacienți îi ține câteva zile în spital pentru că nu sunt locuri, am văzut și ce a spus domnul manager al Spitalului Județean, că trebuie un loc separat, iar dacă se înmulțesc cazurile nu au ce să facă cu ei. Asta nu înseamnă că atunci când îi lasă acasă din spital pacienții se pot plimba! Trebuie să se izoleze, să respecte exact ce li s-a spus la spital, să își facă controalele, nu să plece în tabără, la plimbare, la școală sau la grădiniță după externare”, a mai spus medicul.

Zece copii diagnosticați cu hepatită A au fost internați săptămâna trecută la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, iar conducerea unității medicale s-a declarat îngrijorată de faptul că în contextul epidemiologic actual nu există spații de izolare în cazul pacienților cu acest diagnostic.

„Mesajul că trebuie să ne spălăm pe mâini nu a ajuns la toată lumea. Sunt copii toţi, nu este vorba despre un focar, adică nu au venit toţi cei 10 de la o singură adresă sau o singură zonă, ci din mai multe puncte din judeţ. Am găsit o soluţie de moment pentru aceşti pacienţi, dar va trebui să găsim o soluţie definitivă. Soluţia pe moment este izolarea lor într-o altă secţie şi căutăm în continuare soluţii (…) Au mai fost cazuri de hepatită A, dar sporadic, însă în momentul de faţă sunt 10 cazuri. Este un motiv de îngrijorare şi un motiv pentru a atrage atenţia din nou la grijă! Hepatita A este boala mâinilor murdare”, a subliniat managerul spitalului,  András-Nagy Róbert, într-o videoconferință de presă.

Spre deosebire de hepatitele B si C, virusul hepatic A nu determină boală cronică, asta deși ficatul devine inflamat. În plus, odată ce o persoană a fost infectată cu hepatita A, dezvoltă imunitate pe termen lung și nu mai poate contracta boala a doua oară.

Mâinile murdare, alimentele și apa contaminată reprezintă principalele surse de infecție, virusul nefiind transmisibil prin sânge, injecții sau intervenții chirurgicale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio