Ştiri locale

Două restaurante din Sfântu Gheorghe amendate de OPC Covasna pentru practici comerciale incorecte. Inspectorii au găsit inclusiv mâncare ținută în găleți

Două restaurante din Sfântu Gheorghe au fost amendate de Protecția Consumatorilor (OPC) Covasna pentru practici comerciale incorecte, în urma unui control în timpul căruia s-au descoperit mai multe nereguli, inclusiv produse alimentare depozitate în ambalaje de unică folosință, respectiv în găleți refolosite ulterior, produse fără elemente de identificare și fără a avea indicat termenul de valabilitate.

Valoarea totală a amenzilor se ridică la 50.000 de lei, potrivit conducerii OPC Covasna.

„SC Eleven Street Food SRL din municipiul Sfântu Gheorghe, Piața Libertății, a fost sancționat contravențional cu amendă în sumă de 26.000 lei și propunerea pentru emitere Decizie de încetare a practicilor comerciale incorecte. Operatorul economic folosea brânză topită în loc de brânză Cheddar, așa cum menționa în lista de meniuri. Au fost descoperite produse alimentare depozitate în ambalaje de unică folosință (găleți) refolosite ulterior; produse fără elemente de identificare și caracterizare; nu se specifica gramajul produselor din componența meniurilor; lipsa graficelor la friteuze privind înlocuirea uleiului folosit la prăjeli; ustensile de bucătărie inadecvate activității desfășurate”, a transmis conducerea OPC Covasna.

În cel de-al doilea local verificat, comisarii OPC Covasna au descoperit, printre altele, coșuri de gunoi fără capace ținute în bucătărie, carne prefiartă și congelată utilizată la prepararea ciorbelor, precum și meniuri care nu respectau legislația privind declarația nutrițională, lista ingredientelor, a aditivilor șu alergenilor.  

„SC Kreart Deko SRL din municipiul Sfântu Gheorghe, Piața Libertății, a fost sancționat contravențional cu amendă în sumă de 24.000 lei și propunerea pentru emitere Decizie încetare a practicilor comerciale incorecte. La prepararea ciorbelor specificate în meniu (burtă, perișoare, vită), se folosea carne, perișoare, burtă de vită care în prealabil a fost fiartă și apoi congelată. Diferite produse alimentare în frigidere, fără elemente de identificare și caracterizare; produse alimentare cu termen de valabilitate de la data deschiderii – nu era menționată această dată; grafice de temperatură pentru frigidere neactualizate; coșuri de gunoi în bucătărie fără capace; meniuri care nu respectă prevederile Ordinului ANPC nr. 201 /2022, privind declarația nutrițională, lista ingredientelor, aditivi, alergeni și a produselor decongelate folosite în meniu”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a instituției.

Și inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna vor intensifica, în perioada următoare, controalele în unitățile autorizate sanitar veterinar din județ,  pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii pestei porcine africane, odată cu creșterea consumului cărnii de porc și a altor alimente specifice sărbătorilor de iarnă.

Inspecții vor avea loc și în abatoare, unitățile de tranșare și procesare, depozitele frigorifice, carmangerii, măcelării, magazine alimentare, piețe agroalimentare, târguri, expoziții, unități de alimentație publică, pensiuni turistice, patiserii sau cofetării, iar până la finalul lunii decembrie, DSVSA și Circumscripțiile Sanitare Veterinare ale piețelor din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Întorsura Buzăului, Covasna și Baraolt vor asigura permanența inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, locuitorii putând să facă sesizări privind eventualele abateri de la normele sanitare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio