Ştiri locale

Două noi case de tip familial vor fi înființate la Târgu Secuiesc și Ghelința. Centrul de plasament din Târgu Secuiesc se închide

Autoritățile județene continuă reorganizarea şi închiderea centrelor de plasament incluse în urmă cu aproape 5 ani pe lista instituțiilor din țară care urmează să fie desființate cu prioritate în procesul de dezinstituționalizare şi trecere către îngrijirea alternativă a copiilor.

Consiliul Județean Covasna a aprobat, în cadrul ședinței de joi, asocierea cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și Fundația Sera România, în vederea închiderii Centrului de plasament „Borosnyai Kamilla” din Târgu Secuiesc și înființării a două case de tip familial, a câte 12 locuri fiecare, în localitățile Târgu Secuiesc și Ghelința,

Publicitate

Investiția a fost estimată la 700.000 de euro, din care Fundația Sera România va asigura 500.000 euro. Restul de 200.000 de euro, reprezentând 28,58% din valoarea totală  a investiției, este contribuția proprie a Consiliului Județean Covasna, aceasta urmând să fie suportată din bugetul local.

„Avem o colaborare fructuoasă cu Fundația Sera România. Am derulat, în perioada 2009-2022, împreună cu DGASPC Covasna, numeroase proiecte finanțate de aceasta. Acum, am solicitat de la Fundație sprijin în demersurile privind reorganizarea Centrului de plasament Borosnyay Kamilla din Târgu Secuiesc. Vom construi împreună două case familiale de câte 12 locuri fiecare”, a explicat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

La finalizarea proiectului, cele două case de tip familial vor intra în proprietatea publică a Județului Covasna, urmând să fie administrate de DGASPC Covasna.

Strategia de dezvoltare a serviciilor sociale în județul Covasna, aprobată prin Hotărâre a Consiliului Județean, prevede închiderea Centrului de plasament ”Borosnyay Kamilla” Târgu Secuiesc și reorganizarea Centrului rezidențial pentru copii cu dizabilități Baraolt până în anul 2027.

Tot în cadrul procesului de dezinstituționalizare şi trecere către îngrijirea alternativă a copiilor, Centrul de plasament nr. 6 din Olteni, care funcționa în incinta castelului Miko, a fost închis, în locul acestuia fiind construite 3 case de tip familial, dintre care una la Întorsura Buzăului pentru 12 copii, şi două la Târgu Secuiesc pentru 24 de copii. Clădirea fostului Centru de plasament va fi reabilitată şi introdusă în circuitul turistic şi cultural.

Fundaţia SERA România a sprijinit, de-a lungul anilor, numeroase proiecte în aproape toate judeţele ţării, contribuind la reorganizarea instituţiilor sociale de tip vechi şi la dezvoltarea unor servicii sociale alternative pentru copiii defavorizaţi.

În județul Covasna, colaborarea cu Fundaţia SERA a început în anul 1999 şi a vizat, printre altele, sprijinirea serviciul de asistenţă maternală, prevenirea sarcinilor nedorite, reducerea numărului de mame minore şi a copiilor abandonaţi.

În ultimii peste 20 de ani, Fundaţia a investit 2 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului covăsnean de protecţie socială, printr-o serie de proiecte derulate în parteneriat cu autorităţile locale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio