Dispozitive ultrasonice și laser pentru alungarea ciorilor din Parcul Central din Sfântu Gheorghe
Opt dispozitive care emit unde ultrasonice și lumină laser au fost montate recent în diferite zone ale Parcului Elisabeta din Sfântu Gheorghe, pentru a ajuta autoritățile locale în lupta cu ciorile. De-a lungul anilor, locuitorii municipiului s-au arătat nemulțumiți de gălăgia pe care aceste păsări o produc, dar și de murdăria depusă pe băncile din parc. Metodele utilizate până în prezent nu au rezolvat complet problema, deși, față de anii trecuți, numărul acestor păsări a scăzut semnificativ.
„Opt alarme de ultimă generație au fost instalate în diferite părți ale Parcului Elisabeta pentru a ține la distanță ciorile, care pe lângă murdărie, produc şi un zgomot deranjant. Dispozitivele emit unde ultrasonice și lumină laser pe timp de seară și acoperă întregul parc, ceea ce le face eficiente în rezolvarea unei probleme care durează de ani de zile”, au transmis reprezentanții Primăriei într-o postare pe Facebook.
Cât de afectați sunt câinii și alte specii de păsări?
În Parcul Elisabeta din Sfântu Gheorghe viețuiesc, în funcție de sezon, peste 20 de specii de păsări, unele dintre ele autohtone, altele migratoare, printre care vrăbii, porumbei, coțofene, ciocănitori, grauri, patru specii de piţigoi (sur, de brădet, albastru și codat), cinteze, țicleni, două specii de ciori (grivă și de semănătură), dar și mierle. Acestea din urmă au reapărut în parc abia recent, după o pauză de aproape 3 decenii, potrivit președintelui Asociației „Rara Avis”, Kelemen László.
Întrebat dacă ultrasunetele emise de noile dispozitive ar putea afecta celelalte înaripate, sau chiar și alte animale, cum ar fi peștii și broscuțele țestoase din lacul amenajat în parc, veverițele sau chiar câinii pe care stăpânii îi plimbă pe aleile parcului, acesta a declarat că aparatele sunt poziționate astfel încât undele să fie emise în partea de sus, spre copaci, și deși nu par să afecteze câinii și alte păsări, este mult prea devreme să fie formulate primele concluzii.
Cu toate acestea, membrii Asociației monitorizează zilnic viețuitoarele din parc, pentru a observa dacă sunt în vreun fel afectate de aceste unde.
„Aceste dispozitive au fost montate de câtva zile și de atunci suntem pe teren și facem observații. În primul rând monitorizăm câinii, dar din câte am observat nu sunt deranjați, s-au plimbat chiar în zonă și nici nu și-au dat seama. După părerea mea, câinii nu sunt deranjați de aceste unde ultrasonice, chiar dacă au stat sub un astfel de aparat, și nici proprietarii care îi plimbă nu au observat aparatele. De când am aflat că vor fi montate aceste dispozitive, am început să monitorizăm zi și noapte, să vedem cum se comportă alte păsări, avem toată documentația, am făcut observații, dar deocamdată nu am văzut că mierlele sau alte păsări ar fi afectate. În perioada asta nu sunt multe specii de păsări, vom vedea mai bine în primăvară când vor reveni celelalte păsări înapoi. Suntem pe teren și monitorizăm, pentru că și pe noi ne îngrijorează dacă sunt afectate alte specii. În ceea ce privește peștii și broaștele țestoase din lac, nu cred că ultrasunetele ajung în apă, cred că nu bat în partea de jos, ci mai mult pe sus. Însă, după mine, nu undele, ci lumina laser are mai multă eficiență. Încă e devreme să ne pronunțăm, pentru că acest sistem a fost montat de doar câteva zile, trebuie să observăm în fiecare anotimp, dar ne ocupăm de protecția păsărilor și bineînțeles că ne interesează efectele pe care le-ar putea avea asupra altor specii, în primul rând, iar în al doilea rând asupra câinilor, pentru că sunt multe persoane care plimbă câinii în parc”, ne-a explicat Kelemen László.
În România, ciorile sunt protejate prin lege şi nu pot fi ucise fără autorizație. Sisteme similare au fost testate în ultimii ani și de autoritățile locale din alte orașe, însă treptat s-au dovedit a fi ineficiente. La Sibiu, spre exemplu, unde Primăria a încercat utilizarea ultrasunetelor, s-a constatat că după o perioadă de timp păsările s-au obișnuit cu aparatele. Și la Timişoara autoritățile locale au încercat de-a lungul anilor să alunge ciorile cu ultrasunete dar au eşuat, iar la Bacău, după numeroase încercări fără succes, Primăria a trecut la artificii în speranța că va scăpa complet de aceste păsări.
„Mă bucură faptul că am fost anunțați din timp că vor fi montate aceste dispozitive, Primăria ne-a informat, motiv pentru care am fost pregătiți, am avut timp să facem observații și înainte, iar acum facem observații să vedem cum afectează ciorile și alte specii, dar într-un timp atât de scurt nu ne putem pronunța. Din câte am observat până acum, laserul este cel mai eficient, ciorile imediat zboară, dar sunt și ciori care tot intră în parc și rămân acolo noaptea. Păsările autohtone trebuie să rămână și să fie protejate, asta e sigur. Păsările sunt protejate și prin lege, iar asta este treaba noastră, să facem observații zilnic, să le documentăm și apoi să le transmitem mai departe. Din câte am văzut, mierlele, păsările care ne sunt mai dragi și care nu de mult au revenit în parc, nu par afectate. Au revenit după o perioadă lungă, eram copil când am văzut ultimele mierle în parc, au trecut vreo 30 de ani, deci avem și noi îngrijorarea asta, vrem să rămână mierlele în parc. Avem peste 20 de specii de păsări în parcul central, astfel că suntem pe teren și monitorizăm, iar dacă observăm că ceva nu este în regulă, vom transmite aceste observații. În fiecare anotimp sunt anumite păsări, în perioada asta sunt mai mult păsări migratoare care oricum rămân doar câteva săptămâni, cel mult o lună în oraș și în județ. Dar ne interesează mai mult păsările autohtone, care sunt pe toată perioada anului în oraș, avem specii care trăiesc în parc, iar la aceste specii vrem să vedem în perioada asta ce efecte au aceste dispozitive. Păsările zburătoare mici stau la un nivel mai jos, deci probabil că de asta nu sunt afectate de undele ultrasonice”, ne-a mai explicat președintele „Rara Avis”.
În 2013, Asociația a demarat un proiect pe bază de voluntariat, în încercarea de a alunga aceste păsări din oraș, după ce membrii săi au constatat, în urma unui studiu, că numai în parcul central din municipiu erau 20.000 de exemplare de ciori, iar în cartierele oraşului îşi făcuseră cuiburi alte circa 10.000. La vremea respectivă, voluntarii au utilizat sirene şi lanterne pentru a goni păsările din parc în timpul nopții. Acțiunea s-a dovedit eficientă în primul an, astfel că Municipalitatea a decis la vremea respectivă să finanțeze proiectul cu suma de 30.000 de lei, iar până în toamna anului 2015, numărul ciorilor din parc a fost redus la aproximativ 5.000.
Corbii şi ciorile fac parte din familia Corvidae și sunt considerate a fi unele dintre cele mai inteligente păsări, datorită unui set larg de comportamente și abilități cognitive, pe care le manifestă. Sunt capabile să învețe, să folosească „unelte” în scopuri practice, să se adapteze rapid la noi situații, pot rezolva probleme complexe și sunt capabile să își folosească inventivitatea în diverse situații.
Potrivit ornitologilor, aceste păsări manifestă comportamente sociale sofisticate, formând grupuri și având un sistem de comunicare inconfundabil. Pot transmite informații detaliate prin intermediul vocalizărilor și pot folosi o anumită postură corporală pentru a comunica cu ceilalți membri ai grupului. Au o memorie fantastică și pot recunoaște pe termen lung indivizi și locații, inclusiv hărți complexe ale teritoriilor lor.
(Ioana Ardeleanu)