
Discuţii la sediul ISU Covasna pentru obţinerea ultimului aviz pentru reabilitarea Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe
De un singur aviz mai este nevoie pentru ca lucrările de reabilitare a Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” (CNMV) din Sfântu Gheorghe să poată fi demarate, deşi conform planului iniţial acestea ar fi trebuit să înceapă în 2018 şi să fie finalizate cel târziu în luna noiembrie a acestui an.
Blocajul de aproape 2 ani se datorează procesului birocratic. Proiectele de investiţii „Creşterea calității arhitectural-ambientale, reabilitare termică – internat și sala de festivități”, în valoare de peste 7,1 milioane de lei şi „Reabilitarea clădirii principale, corp A + B și clădire bibliotecă” a cărui valoare depășește 20,2 milioane de lei, au fost întoarse de mai multe ori la proiectant, şi nu au primit nici până în prezent avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna.
Pe această temă, miercuri la sediul ISU Covasna a avut loc o întâlnire la care au participat subprefectul judeţului, conducerea CNMV, proiectantul dar şi primarul Antal Árpád.
Acesta din urmă a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că Primăria va emite autorizaţia de începere a lucrărilor în cel mult 24 de ore de la primirea ultimului aviz, lucru care s-ar putea întâmpla, „în cel mai fericit caz”, în cursul săptămânii viitoare.
„Ieri la iniţiativa doamnei director a CNMV a avut loc o întâlnire la ISU, la care a participat şi domnul subprefect Cosmin Boricean, eu, şi a participat şi proiectantul. După cum ştiţi doar avizul de la ISU lipseşte pentru a putea emite autorizaţia de construcţie. Vorbim de ansamblul de clădiri al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”. Cred că s-a convins toată lumea, cel puţin cele două directoare ale Colegiului, de faptul că nu la Primărie este mingea, nu noi obstrucţionăm această investiţie, nu vreau să acuz nicio altă instituţie că ar obstrucţiona. (…) Toată lumea îşi doreşte şi am spus şi public, în cazul în care documentaţiile vor fi finalizate şi vom primi şi acest ultim aviz care ne lipseşte, în termen de maximum 24 de ore vom emite autorizaţia de construcţie. Dar nu putem emite o autorizaţie de construcţie fără un aviz de la o instituţie, şi aici vorbim de instituţii deconcentrate. Până la urmă toate aceste instituţii sunt coordonate la nivelul judeţului de către Prefectură, şi până la urmă eu asta am spus: un singur lucru cerem de la toate aceste instituţii care avizează, ca în momentul în care se predă o documentaţie care să presupunem că nu este completă, să se verifice şi să se spună care sunt toate problemele care trebuie rezolvate. Din păcate de foarte multe ori se spune că sunt 3 probleme care trebuie corectate, proiectantul revine peste x săptămâni cu acele probleme corectate, dar se mai găsesc alte două tipuri de probleme, după care iar se mai găseşte una, şi aşa trec lunile, trece un an”, a spus primarul Antal Árpád.
„Aştept scuze publice din partea conducerii CNMV pentru acuzaţiile nedrepte aduse Primăriei”
Acesta s-a declarat dezamăgit de faptul că discuţiile pe marginea problemei avizării lucrărilor de reabilitare au fost duse „într-o direcţie de dispută interetnică”, declarând că în ultimul an a fost acuzat de faptul că tergiversează în mod intenţionat demararea lucrărilor la Colegiul cu predare în limba română.
Edilul a mai spus că aşteaptă din partea conducerii CNMV un mesaj public prin care să îşi ceară scuze pentru „acuzaţiile nedrepte aduse Primăriei”.
„În ultimul an am fost acuzat direct sau indirect, dar total pe nedrept, că primarul, Consiliul Local, Primăria ar tergiversa autorizarea lucrărilor care urmează să fie executate. (…) Noi ne-am fi dorit ca în perioada vacanţelor să rezolvăm aceste probleme, dar acum începe şcoala. Probabil săptămâna viitoare, într-un caz fericit, dacă avem avizul vom şi emite autorizaţia de construcţie. (…) Sunt foarte dezamăgit de faptul că şi această problemă a fost dusă într-o direcţie de dispută interetnică. Nu am niciun interes ca părinţii copiilor care merg la CNMV să fie supăraţi pe mine. Chiar sunt dezamăgit, în condiţiile în care eu personal m-am străduit foarte mult, doamna viceprimar s-a străduit, la fel şi colegii din Primărie, ca să atragem fonduri pentru modernizarea acelei şcoli, de la PNDL şi până la fonduri europene şi locale foarte mari. Deci nu ştiu ce altceva aş putea să fac eu mai mult decât să atrag fonduri, dar nu pot să dau autorizaţii şi avize în numele unor instituţii care nu îmi sunt subordonate. Să se meargă în această direcţie încât să se spună că primarul maghiar nu vrea să renoveze colegiul românesc mi se pare de prost gust. (…) Vă spun sincer că într-un fel aştept chiar nişte scuze, cu toate că trăim într-o lume în care nu prea se scuză oamenii nici măcar atunci când este evident că au greşit, dar aştept măcar un mesaj public din partea conducerii CNMV în ceea ce priveşte acele acuzaţii care cred eu că ieri s-au dovedit nedrepte faţă de instituţia pe care eu o conduc”, a declarat primarul Antal Árpád.
Directoarea CNMV: „Am plecat cu impresia că se va obţine acest aviz”
Contactată telefonic, directoarea Colegiului, Luminița Costea, ne-a spus că în urma discuţiilor care au avut loc miercuri la sediul ISU Covasna a rămas cu impresia că părţile implicate „îşi doresc într-adevăr să acorde avizul pentru începerea lucrărilor”.
„Nu pot să spun dacă este vinovat cineva sau nu pentru această întârziere, adică nu sunt judecător să dau verdicte, până la urmă noi ne-am dus să vedem ce se întâmplă, şi atât. A venit proiectantul, discută cu cei de la ISU, dar eu nu sunt în măsură să spun dacă proiectul este bun sau nu este bun. Aici cei de la ISU pot să spună. Am plecat cu impresia că se va obţine acest aviz şi că părţile implicate doresc într-adevăr să îl dea, şi sperăm să se obţină cât mai repede, să înceapă totuşi lucrările de reabilitare. Condiţiile în care stau aceşti copii sunt destul de rele, trebuie să recunosc, ar trebui să fie într-adevăr reabilitat internatul, pentru că nu a mai fost reabilitat de când a fost făcut. Deci băile, geamurile, ce este pe exterior… ţiglele doar ce s-au mai reparat, dar sunt din 1976 de când s-a făcut internatul. Este nevoie de reparaţii pentru că toate geamurile sunt făcute în perioada respectivă, sunt din lemn, sunt mucegăite. Efectiv prin pereţii băilor curge apa, sunt sparte ţevile în interior, este un dezastru acolo, trebuie să recunosc, şi sperăm ca aceşti copii să poată să stea în condiţii civilizate în anul 2020. De asta ne preocupăm că ar trebui să primim avizul. Ceea ce se întâmplă mai departe… eu nu pot să spun dacă e vinovat proiectantul sau cine, eu nu sunt în măsură să spun aşa ceva. Nu sunt nici proiectant şi nici pompier”, ne-a spus directoarea CNMV.
Potrivit acesteia, în ultimii 30 de ani, Colegiul a trecut printr-o singură lucrare de consolidare a clădirilor A și B (în perioada 1992-1995), în rest fiind făcute doar intervenții minore.
(Ioana Ardeleanu)