Ştiri locale

Discuţii despre problema urşilor: O comisie a Parlamentului European vine în vizită la Sfântu Gheorghe

O delegație a Comisiei pentru petiții din cadrul Parlamentului European va ajunge în România, în perioada 15-18 mai, pentru o vizită de lucru în cadrul căreia va analiza și o petiție prin care președinții Consiliilor Județene Covasna, Harghita, Mureș și Brașov au atras atenția factorilor decizionali din Bruxelles asupra problemelor cauzate de populația de urs brun din România.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul UDMR Covasna, sarcina Comisiei de petiții a Parlamentului European este de a investiga petițiile și plângerile cetățenilor și instituțiilor Uniunii Europene.

Publicitate

„Vom discuta despre problema urșilor din Sfântu Gheorghe și Șugaș Băi. În ultimii ani, am lucrat pentru a menține această problemă pe ordinea de zi în Parlamentul European, drept urmare a devenit acceptat și în abordarea Uniunii Europene că ursul este o problemă pentru care trebuie căutată o soluție”, a spus europarlamentarul Vincze Loránt, conform comunicatului publicat pe site-ul UDMR Covasna.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, unul dintre inițiatorii petiției, a subliniat că scopul întâlnirii este de a le arăta membrilor Comisiei problemele pe care le întâmpină zilnic locuitorii acestor județe în coabitarea cu urșii.

„Trebuie găsit un echilibru între protejarea faunei sălbatice și protejarea oamenilor, deoarece o populație de urși, care s-a înmulțit necontrolat, nu numai că a provocat pagube materiale, ci a costat și vieți omenești. Trebuie să prezentăm aceste cazuri și reprezentanților Comisiei. Din nefericire, Șugaș Băi este un loc foarte actual în acest sens, deoarece știm că ultima dată un alergător aproape și-a pierdut viața în urma unei întâlniri cu un urs. De aceea, este important să le putem prezenta factorilor de decizie din UE, împreună, problema urșilor din Ținutul Secuiesc”, a declarat Tamás Sándor.

Membrii Comisiei pentru Petiții a Parlamentului European își vor începe vizita de lucru la București, unde, pe lângă discuțiile cu reprezentanți ai Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, vor purta discuții și cu reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii Forestiere, sau Romsilva.

„Vizita comisiei este o bună ocazie de a le arăta eurodeputaților de la Bruxelles ce facem pentru a gestiona pădurile și vânatul mare. În ultimii doi ani și jumătate am acordat prioritate acestor două domenii și am făcut multe progrese. Avem un sistem complex de urmărire a lemnului, pe care îl putem folosi pentru a ajuta la reducerea tăierilor ilegale. De asemenea, la implementarea unui pachet complex de măsuri privind problema urșilor.  Am reglementat intervenția imediată în caz de urgență, asistăm populația cu ajutorul gardurilor electrice și am efectuat un studiu al populației de urs, pe baza căruia introducem cote de prevenire axate în zonele de risc. Aceste măsuri vor fi prezentate și Comisiei care vine în România”,  a transmis ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna.

Într-o postare pe Facebook, ministrul a transmis că la Sfântu Gheorghe, autoritățile locale, experți și membri ai unor ONG-uri le vor prezenta membrilor Comisiei  provocările cu care se confruntă zilnic locuitorii din regiune, pagubele și atacurile asupra vieții oamenilor, înregistrate  în ultimii ani.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio