Ştiri locale

Directorul TEGA: „Nu mai hrăniți câinii maidanezi! Avem o foarte mare problemă în cartierul Lenin”

Problema câinilor fără stăpân e ținută sub control de câțiva ani la Sfântu Gheorghe, cu toate acestea încă mai există „focare” în anumite zone ale orașului, spune conducerea TEGA SA, care administrează Adăpostul de câini de la Câmpul frumos.

Pe lângă cartierul Őrkő, astfel de probleme sunt și în cartierul Lenin, lângă Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, unde haitele de câini aciuate pe lângă blocuri sunt hrănite de unii locuitori, iar reprezentanții societății au primit reclamații de-a lungul timpului că animalele sar uneori să îi atace pe trecători.

Publicitate

Directorul TEGA, Máthé László, a făcut un apel prin care îi roagă pe locuitorii orașului să nu mai hrănească animalele fără stăpân pentru a se evita astfel de situații pe viitor.

„Marele focar e zona Őrkő, dar nu numai. Acum avem o foarte mare problemă în tot cartierul Lenin, lângă Jandarmerie, la Școala Nicolae Colan. Acolo am şi fotografiat, toată lumea dă mâncare câinilor, și jandarmii și locatarii, și apoi ne sună unii locatari că le-au atacat câinii copiii. Dar atunci să vorbească cu vecinii să nu le mai dea de mâncare câinilor! Când vine omul nostru de la TEGA, câinele fuge, pentru că deja îl cunoaște. Avem o problemă foarte mare în zona Școlii Colan acum”, a explicat Máthé László într-un interviu la We Radio.

Adăpostul de câini fără stăpân de la Câmpul Frumos este întotdeauna ocupat la capacitate maximă, și chiar peste limită, asta deși numărul spațiilor a fost crescut recent. Din păcate, adopțiile nu merg așa cum și-ar dori administratorii, iar eutanasierea animalelor nu este o soluție pe care conducerea societății să o ia în calcul, decât în situațiile extreme, atunci când animalul este fie foarte bolnav, fie foarte agresiv.

„Anul trecut am mărit capacitatea Adăpostului, până acum am avut 140 locuri şi am crescut capacitatea cu încă 5, dar chiar şi aşa locurile sunt ocupate peste limită, niciodată n-am reușit să avem liber. Mai putem extinde spațiul, dar Primăria trebuie să inițializeze. Orice câinele are un cost pentru o singură zi, iar noi îi ținem pe unii chiar şi 2-3 ani, pentru că la eutanasiere nu prea recurgem. Avem ONG-urile cu care colaborăm foarte bine, Primăria nu ne impune o perioadă maximă în care putem să ţinem câinii, iar noi eutanasiem câinii doar dacă sunt bolnavi sau agresivi. Anul trecut am avut o singură eutanasiere pentru că animalul era agresiv”, a explicat directorul TEGA.

Potrivit acestuia, anul trecut, dintr-un total de 309 câini capturați de angajații Adăpostului de la Câmpul Frumos, de pe străzile din Sfântu Gheorghe, 214 au fost dați spre adopție, iar circa 20% au ajuns în Olanda, printr-o asociație cu care Adăpostul colaborează de câțiva ani.

(Ioana Ardeleanu)

Foto arhiva

Publicitate
banner we radio