Ştiri

Directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” din București despre vaccinul împotriva Covid: „Este foarte performant, este un tip nou de vaccin care nu include nicio porțiune de virus”

„V-ați vaccina împotriva Covid? V-ați vaccina copilul?”, a fost întrebată Simin Aysel Florescu, directorul medical al Spitalului „Victor Babeș” din București, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. A răspuns fără ezitare: „Bineînțeles!” Medicul, care a trecut printr-o formă ușoară a bolii are în prezent imunitate în fața Sars Cov-2, însă în cazul în care nivelul anticorpilor ar scădea, ar apela fără îndoială la vaccin.

Așa cum crede că ar trebui să o facă toți cei care vor avea acces la imunizare, în ciuda faptului că au temeri din cauza faptului că vaccinul li se pare „prea nou”.

Publicitate

„N-au timp să aștepte să se învechească. Vor trebui să îl facă acum. Este un vaccin foarte performant, este un tip nou de vaccin care nu include practic nicio porțiune de germene ca atare. Nu este un vaccin care să conțină fracțiuni de virus sau virus întreg omorât sau virus atenuat, după cum erau toate vaccinurile. Este un vaccin care conține rețeta genetică a antigenului, pe care organismul nostru o va produce apoi, ca antigen, și împotriva căruia tot organismul nostru va produce anticorpi. În momentul în care corpul vine în contact cu virusul, anticorpii sunt gata preparați”, a explicat medicul.

Această tehnologie scade foarte mult riscul efectelor adverse, spune directorul medical, care subliniază că „vaccinul este absolut recomandat”. În prezent, „două dintre vaccinurile care au atins acum nivelul de administrare generală, deci au aviz, sunt preparate după același stil”, a adăugat Simin Florescu.

Serurile vor trebui transportate și stocate în condiții speciale. „Temperaturi de minus multe grade pentru unul și de minus mai puține grade pentru celălalt, dar, în orice caz, pentru amândouă trebuie păstrat un lanț al frigului foarte riguros. Pentru că singurul punct slab este că nu este suficient de stabil la temperaturi normale”, a afirmat ea.

Ce le-ar transmite celor care se tem de substanțele pe care le include serul?

„Cred că tot timpul suntem în contact cu tot felul de substanțe. Cred că mai multe substanțe de genul ăsta sunt într-un spray cu care te dai zilnic, decât într-un vaccin. Aceste vaccinuri sunt extrem de bine studiate, de exemplu pentru acest vaccin de Sars-CoV-2 au fost cam aproape 50.000 de oameni testați în cadrul testelor clinice. Niciodată un vaccin nu este dat pe piață, până când profilul de siguranță, de tolerabilitate și eficiență nu este sigur.

Dau un exemplu: Dacă în cursul trialurilor clinice cu un medicament, cu un vaccin, un pacient pățește ceva, un lucru care clar n-are legătură cu respectiva substanță, spre exemplu, dacă dă o mașină peste el pe trecerea de pietoni, în timp ce era în acest trial clinic, este considerat efect advers sever al trialului. Se gândesc: „A dat mașina peste el, pentru că era amețit din cauza substanței respective?”. Până când nu se clarifică acest lucru, se stopează trialul. Lucrurile sunt luate foarte serios. Niciodată nimic nu este lăsat în voia sorții și, în plus, după ce un vaccin este dat pe piață pentru utilizare, este urmărit în continuare încă câțiva ani, pentru a preîntâmpina eventuale alte lucruri care nu au fost observate în timp util. Dar lucrul ăsta se întâmplă extrem de rar, să mai apară încă ceva”, a mai adăugat Simin Aysel Florescu.

Publicitate
banner we radio