Directorul Gospodărie Comunală, Kozsokár Attila: „Canalizarea este semnificativ mai ieftină decât vidanjarea unei fose septice”
În ciuda faptului că legea obligă locuitorii să se racordeze la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, în multe sate și comune din țară încă există gospodării care continuă să folosească fose septice. Astfel de situații sunt întâlnite și în unele localități din județul Covasna, în ciuda faptului că autoritățile locale au înființat cu ani în urmă rețele de canalizare.
Directorul operatorului regional Gospodărie Comunală SA a explicat că în unele cazuri se observă o reticență a locuitorilor în a se racorda la rețeaua publică. Cu toate acestea, pe lângă amenzile pe care le riscă, este mult mai rentabil pentru gospodării să se racordeze la rețea decât să apeleze la serviciile firmelor de vidanjare.
„Există, de obicei, o reticență a oamenilor. Am avut proiecte care s-au finalizat prin 2015, încă din Programul Operațional Sectorial Mediu, și în unele cazuri avem rată de racordare undeva la 70-80%, ceea ce e o rată destul de bună într-un timp așa de scurt, dar avem și situații cu 30%. De exemplu, în zona Sfântu Gheorghe rata de racordare e mai mare, iar în zona Târgu Secuiesc e mai mică. S-au început și niște campanii, a ieșit și o Ordonanță în acest sens, deocamdată se fac niște verificări și probabil că vor urma și niște amenzi. Conform normelor europene și naționale în domeniu, dacă ai o fosă vidanjabilă trebuie să fie absolut impermeabilă, iar dacă ar trebui să chemi un serviciu de vidanjare o dată la 3-6 luni, în funcție de cum ți se umple acel rezervor, costurile de vidanjare sunt mult mai mari decât ar fi dacă te-ai racorda la rețea și ai plăti lunar acel tarif pe metrul cub. E mult mai rentabil pentru gospodărie să fie racordată la rețeaua publică decât să tot vidanjeze. Din păcate, știm cum era în trecut, probabil că foarte mulți au în curțile lor niște fose care nu prea sunt etanșe și, eventual, vidanjează o dată la câțiva ani. Dacă se respectă toate normele legale, nici din punct de vedere financiar nu prea rentează. Însă, poate că au o reticență dintr-un alt motiv, e greu de zis, este și un factor de civilizație. Este un indicator care zice multe despre nivelul de civilizație și cultură din acele comune, sate, și chiar orașe – pentru că se mai întâmplă și la orașe să nu fie 100% nici apa și nici canalul -, cu cât sunt mai mulți racordați la apă și canal, cu atât e mai bine pentru toată comunitatea”, a explicat directorul Gospodărie Comunală SA, Kozsokár Attila.
În urmă cu aproape doi ani, statul român a început inventarierea gospodăriilor care folosesc fose septice, cu scopul de a le pune în legalitate. Potrivit legii, „utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, dacă aceştia nu deţin staţii de epurare avansată care respectă condiţiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural”.
Conform unei Hotărâri de Guvern adoptate în primăvara anului 2022, proprietarii care nu erau racordaţi la sistemul de canalizare și aveau fose septice în gospodărie, trebuiau să le declare la primărie până cel târziu pe 30 octombrie 2022, în caz contrar riscând sancțiuni contravenționale cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.
Ministrul Mediului de la vremea respectivă, Tánczos Barna, a explicat că la nivel național sunt multe gospodării cu fose septice care nu se încadrează în normele de mediu, nu îndeplinesc standardele minime de epurare a apelor uzate și este aproape imposibil de urmărit cine face curățarea şi unde ajunge apa uzată.
(Ioana Ardeleanu)