Ştiri locale

Directorul Centrului de Transfuzii Sfântu Gheorghe: „Lucrez de 20 de ani în transfuzii dar niciodată nu m-am confruntat cu aşa o criză de sânge”

Criza de sânge din spitale e din ce în ce mai acută, iar Centrele de Transfuzii din ţară nu se mai pot ajuta între ele atunci când stocul unui judeţ se goleşte. Zilnic, sute şi poate chiar mii de persoane cu diferite afecţiuni, sau care trebuie să treacă prin intervenţii chirurgicale, depind de cei care merg să doneze.

Două asociaţii de tineret din judeţ au organizat la sfârşitul săptămânii trecute, la Sfântu Gheorghe, o campanie de donare de sânge, la care au luat parte aproximativ 30 de persoane, printre care şi primarul Antal Árpád, vindecat recent de COVID-19, fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, voluntari ai Asociaţiei Salvatore şi sportivi ai Clubului ACS Sepsi-SIC.

Publicitate

Cu toate astea, la doar câteva zile de la campanie, conducerea Centrului judeţean de Transfuzii Sanguine lansează un nou apel disperat prin care îi roagă în special pe locuitorii din Sfântu Gheorghe şi din localităţile învecinate să se prezinte la donare, întrucât stocurile de sânge sunt epuizate, iar cererea este mare.

„Stăm slab de tot cu donatorii, marţi a fost o singură persoană, iar azi sunt vreo 3-4, dar e foarte puţin. Pe lângă cererile venite din partea spitalelor noastre, primim tot felul de cereri şi pentru pacienţii de la noi din judeţ internaţi, de exemplu, la Târgu Mureş. Trebuie să le onorăm, pentru că nu îi putem lăsa pe aceşti oameni fără sânge (…) Nu e sânge în toată ţara, noi mai luam de la centrele mari, ne mai descurcam, dar nu are nimeni de data asta. În toată ţara nivelul este sub jumătatea anului trecut în ceea ce priveşte donarea, anul trecut se luau cam 2.000 de prize pe zi, azi se iau sub 900. Şi e normal să fie aşa, (…) pentru că s-au interzis colectele mobile, iar omul nu o să vină de la Întorsura Buzăului pe banii lui, eventual într-un microbuz în care şoferul bagă mai mulţi pasageri decât trebuie, să îşi rişte sănătatea ca să doneze, iar eu nu pot să mă duc spre el”, a explicat directorul CTS Covasna, dr. Andy Rosin.

Ne bazăm pe populaţia din Sfântu Gheorghe şi din împrejurimi

Şi de parcă nu era suficient că numărul donatorilor a scăzut dramatic de la apariţia pandemiei, măsurile impuse pe durata stării de urgenţă şi, ulterior, pe durata stării de alertă au dus la blocarea colectelor mobile, astfel locuitorii din oraşele şi comunele mai îndepărtate care îşi făcuseră un obicei din a dona, acum nu mai pot face acest lucru.

Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine spune că niciodată în ultimii 20 de ani nu a existat o criză atât de mare de donatori.

„Încercăm să facem apel la întreprinzătorii privaţi care au mijloace de transport în comun, microbuze, să ne sponsorizeze trimiţând microbuzul să aducă oameni la donare. Vorbim noi cu primarii, aranjăm să aştepte oamenii disciplinaţi acolo, cu mască şi tot ce trebuie, dar să ne aducă donatori din comunele îndepărtate, pentru că oamenii ar dona dar nu au cum să ajungă la noi. Lucrez de 20 de ani în transfuzii dar niciodată nu m-am confruntat cu aşa ceva. Astăzi dacă ai un infarct sau un accident vascular cerebral şi nu ai norocul să ai şi COVID poţi să mori liniştit”, a mai explicat dr. Andy Rosin.

Sunt aşteptaţi în continuare şi donatori de plasmă

De la începutul pandemiei şi până în prezent, în jur de 15 persoane din judeţ care s-au vindecat de COVID-19 au donat plasmă convalescentă pentru a-i ajuta pe bolnavii aflaţi în spitale să lupte cu boala.

Printre aceştia se numără şi primarul Antal Árpád, care ulterior a făcut apel, printr-o postare pe Facebook, ca toţi cei care pot, să meargă să doneze deoarece spitalele „au nevoie disperată de sânge”.

La Centrul de Transfuzii din Sfântu Gheorghe donarea de sânge se face în condiţii de maximă siguranţă atât pentru donatori cât şi pentru personalul instituţiei.

Persoanele care nu au călătorit în ultima lună în afara țării, care nu au luat contact cu bolnavi aflaţi în izolare sau în carantină, sunt așteptate să doneze sânge.

Condiţia pentru a putea dona este ca persoanele să aibă vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, peste 55 kg, tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg iar cea minimă 100 mmHg, să nu aibă boli cronice și să nu fi luat medicamente în ultimele două săptămâni.

De asemenea, înainte de a dona sânge participanților le este interzis să consume alcool cu 48 de ore înainte, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio