Ştiri locale

Directorul CAS Covasna: „Per total, 2022 a fost un an un pic mai ușor. Am reușit să acoperim finanțarea în toate domeniile, nu avem restanțe”

Deși a fost un an dificil, cu multe modificări legislative, 2022 s-a apropiat de „normalul” de dinaintea pandemiei Covid-19, spune directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna, Dragoș Tatu, potrivit căruia instituția pe care o conduce încheie anul fără restanțe în acordarea finanțărilor.

„A fost un an cu multe modificări, și probleme apărute în legislație, sarcini noi de serviciu, dar a fost un pic mai ușor și mai spre normal, per total, față de anul trecut când chiar a fost greu. Nu am mai avut nici sincope în ceea ce privește prezența colegilor, pe motiv de boală, pentru că suntem foarte puțini și se simte orice lipsă a unui coleg. Am reușit până acum să acoperim finanțarea pe toate zonele, nu avem restanțe (…) Avem multe domenii în care suntem încă de acum acoperiți, inclusiv la spitale. Mai sunt niște fonduri care trebuie să ne vină pentru programele naționale de sănătate, acolo sunt niște lucruri care trebuie completate pe anumite segmente”, a explicat directorul CAS Covasna.

Publicitate

Principalele atribuții ale Casei sunt: colectarea contribuțiilor la fondul național de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice; înregistrarea datelor referitoare la asigurați; negocierea, contractarea și decontarea serviciilor medicale; respectiv controlul respectării dreptului asiguraților la servicii medicale, medicamente și materiale sanitare în mod nediscriminatoriu, în condițiile legii.

Persoanele care plătesc contribuții la sănătate au dreptul la pachetul de bază de servicii medicale de la stat. Asigurarea la sistemul de sănătate poate fi verificată online de orice persoană, prin accesarea unei aplicații lansată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate în vara anului trecut (AICI).

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio