Ştiri locale

Directorul CAS Covasna: „Lipsa medicilor de familie din județ este o problemă și nu văd o rezolvare prea curând”

Numărul medicilor de familie a scăzut semnificativ în ultimii ani în județul Covasna. Dacă în 2016, Casa județeană de Asigurări de Sănătate avea încheiate contracte cu 105 cabinete, în acest an numărul a scăzut la 88, iar directorul instituției, Dragoș Tatu, spune că lucrurile nu vor sta mai bine nici în viitorul apropiat.

Din totalul celor 88 de medici de familie care activează în județ, 51 sunt în mediul rural, iar restul de 37 sunt în cel urban.

Publicitate

Deși în ultimele trei luni au fost încheiate contracte cu doi medici, în localitățile Valea Mare și Micfalău, fiind asigurate serviciile medicale cel puțin două zile pe săptămână, în prezent, în 7 localități din județul Covasna unde trăiesc în total 12.782 de locuitori, nu există medic de familie sau punct de lucru.

„Nu văd, din păcate, o rezolvare prea curând în ceea ce privește prezența medicilor de familie în județ și a numărului de cabinete de medicina familiei cu care noi încheiem contracte. În ultimii 5 ani, din 2016 până în prezent, numărul cabinetelor cu care am fost în contract a scăzut de la an la an. Am plecat cu 105 cabinete în 2016, iar acum lucrăm cu un număr de 88, este o scădere importantă, din păcate, iar aceste retrageri din cadrul sistemului nu sunt acoperite de venirea unor medici de familie noi. La această dată avem 7 UAT-uri fără cabinet de medicina familiei sau un punct de lucru activ, respectiv Mereni, Poian, Moacșa, Dalnic, Catalina, Malnaș și Boroșneu Mare. În ultimele 3 luni s-a deschis un punct de lucru în Micfalău, al unui medic din Sfântu Gheorghe, iar Valea Mare în urmă cu o lună s-a deschis un punct de lucru al unui medic din Întorsura Buzăului. Cel puțin două zile pe săptămână există medic prezent în aceste localități”, a explicat directorul CAS Covasna, Dragoș Tatu.

Potrivit acestuia, au existat și situații în care deși autoritățile locale au oferit tot felul de facilități, în speranța că medicii de familie vor accepta să asigure asistența medicală, aceștia din urmă au renunțat la cabinete după doar câteva luni și s-au mutat în alte localități.

„În acești 5 ani au venit și medici noi, dar au fost și situații în care au venit și au și plecat. Acum doi ani, la Micfalău, dr. Kovacs a plecat după doar 6 luni, cu toate că autoritățile locale i-au creat toate condițiile, Primăria Micfalău punându-i la dispoziție inclusiv locuință de serviciu. Conform legii, un medic nou-venit încheie, în prima etapă, pentru cel mult 6 luni de zile, o convenție de acordare a serviciilor medicale, interval în care ar trebui să își înscrie pacienții pe lista lui. Aceste 6 luni sunt finanțate printr-o sumă fixă stabilită la un număr optim de 800 de asigurați, plus partea de cheltuieli de administrare a cabinetului. Dacă într-o lună sau două medicul și-a înscris pacienții, renunță la această convenție și trece pe contract. Dr. Kovacs a stat 6 luni pe această convenție cu sumă fixă lunară, nu a reușit să înscrie un număr suficient de asigurați pe listă, care să îi atingă respectiva sumă lunară și, ca atare, după două luni a părăsit județul preluând un praxis în zona Brașovului. La fel în acest an, la Zagon, unde până vara trecută au activat doi medici de familie, unul dintre ei și-a mutat cabinetul la Târgu Secuiesc. Toamna trecută a venit un medic nou, dar din motive personale în primăvara aceasta a părăsit localitatea”, a explicat șeful CAS Covasna.

Conform unui bilanț prezentat, marți, la Prefectura Covasna, din totalul celor 224.735 persoane din județul Covasna aflate în evidențele Direcției Județene de Statistică, un număr de 202.275 sunt înscrise pe listele medicilor de familie, reprezentând 90% din totalul populației județului.

Un număr de 165.215 de persoane sunt în prezent asigurate și beneficiază de pachetul de bază acordat de CAS Covasna, iar 37.060 sunt beneficiari ai pachetului minimal de servicii  medicale.

În vederea stimulării medicilor de familie care își desfășoară activitatea în mediul rural și în localitățile urbane cu mai puțin de 10.000 de locuitori, respectiv în zone cu condiții deosebite de muncă, CAS Covasna a analizat posibilitatea acordării de sporuri în funcție de condițiile în care cabinetele medicale își desfășoară activitatea.

Astfel, 26 de cabinete beneficiază în acest an de sporuri în procent de până la 10%, iar 37 de cabinete beneficiază de sporuri între 11 și 20%.

„În aceste condiţii de finanţare, la nivelul trimestrului III al acestui an, venitul mediu pe cabinet de medicina de familie, inclusiv cu valoarea punctelor definitive stabilite pentru trimestrul III 2021 se situează la nivelul sumei de 24.674 lei. Valorile extreme ale intervalului de venituri sunt 14.065 lei ca venit minim și 39.981 lei ca venit maxim. Cu toate acestea, la nivelul judeţului Covasna se manifestă în ultimii ani o scădere a numărului de medici de familie cu liste proprii, care încheie contracte de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară cu CAS Covasna”, se arată într-un raport al instituției.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate