Ştiri locale

Directorul APIA Covasna: „Avem un potențial deosebit în județ pentru agricultura ecologică”

Județul Covasna are un potențial deosebit pentru agricultura ecologică, afirmă directorul Agenției județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Marius Popică, potrivit căruia, în prezent circa 12% din totalul fermierilor covăsneni dețin certificate în sistem ecologic pentru pășunile pe care le dețin, și doar 3% pentru terenurile arabile.

Acesta a explicat și faptul că județul Covasna nu are deocamdată un organism de certificare în acest sens, însă instituția pe care o conduce va face eforturi pentru ca tot mai mulți fermieri să obțină aceste certificate, precizând că în perioada 2023-2027 se vor aloca sume considerabile pentru agricultura ecologică.

Publicitate

„Avem un potențial deosebit pentru agricultură ecologică, facem eforturi foarte mari pentru că jumătate din suprafața județului este cu terenuri arabile, restul sunt pășuni. Toate pășunile din județul Covasna sunt ecologice, nimeni nu dă cu chimicale și nu tratează pășunile în județ, iar în restul țării foarte puțini dau cu îngrășăminte chimice pe pășuni. Rolul nostru este să încercăm să îi convingem pe fermieri să acceseze și sumele necesare pentru agricultura ecologică. Este următorul plan, pentru că în perioada 2023-2027 vor fi sume considerabile pentru agricultura ecologică. Trebuie să instruim foarte bine fermierii, acolo sunt foarte multe cerințe, sunt niște organisme de certificare ecologică, și acestea vin și verifică dacă fermierul respectă condițiile aferente agriculturii ecologice. Îmi pare rău că în județ nu avem un organism de certificare, a avut Fundația LAM o primă încercare, dar până la urmă nu s-a finalizat. Ar fi fost mult mai simplu să încercăm să ajutăm fermierii, să creștem pe agricultura ecologică. Nu avem suprafețe mari de teren și atunci noi trebuie să compensăm prin subvenții suplimentare, să venim cu alte măsuri prin care să poată fermierul să se dezvolte bine și aici. Nu vorbim de sute și mii de hectare pe care să facă producție agricolă, nu se câștigă în județul Covasna din volume, ci din calitate și subvenții suplimentare”, a explicat Marius Popică, într-o conferință susținută la Prefectura Covasna.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește terenurile arabile, nu foarte mulți fermieri știu să lucreze bine în sistem ecologic, iar dezavantajul este că producția în cazul culturilor mari nu este foarte mulțumitoare.

„În schimb, în județul Covasna avem o șansă pentru că foarte mulți ingineri agronomi buni s-au privatizat din timp, iar marea majoritate a fermierilor a învățat de la ei cum trebuie să meargă după note și nu după ureche. E o problemă în țara asta pentru că se fac lucrurile după ureche”, a mai completat directorul APIA Covasna.

Un program similar există și în cazul fermierilor care locuiesc în zona de munte, și care dețin terenuri în localități care se află la peste 600 de metri altitudine. Agricultorii pot primi suplimentar 100 de euro la hectar indiferent ce aleg să cultive pe terenul respectiv.

„Aici mai avem 10 UAT-uri care vor fi introduse, sperăm, din 2023, și care erau sub 600 de metri, chiar am arătat că Sfântu Gheorghe avea un minus de 10-13 metri și nu a putut beneficia de această măsură„, a mai spus directorul APIA.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio