Ştiri locale

Direcţia Silvică Covasna nu scoate la vânzare brazi pentru Crăciun. „Noi nu avem de unde să recoltăm”

Din dorinţa de a proteja pădurile judeţului, Direcţia Silvică Covasna nu va comercializa nici în acest an pomi de Crăciun, fiind pentru al doilea an la rând când instituţia ia decizia de a nu oferi populaţiei spre vânzare brazi sau molizi, aşa cum se întâmpla anterior, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă.

Directorul instituţiei, ing. Gheorghe Alexe Muntean, a explicat că suprafaţa fondului forestier proprietate publică a statului, aflată în administrarea Direcţiei judeţene, este prea mică, astfel că doar angajaţii instituţiei vor primi în acest an pomi de Crăciun, conform contractului colectiv de muncă, în acest sens fiind puse la dispoziţie circa 140 de exemplare.

„Direcţia Silvică Covasna are în program doar circa 144 de bucăţi, pentru acordarea către angajaţii instituţiei, conform contractului colectiv de muncă, deci nu o să scoatem la vânzare pomi de Crăciun nici în acest an, având în vedere faptul că deţinem o suprafaţă destul de mică. Din totalul fondului forestier de la nivelul judeţului, de 173.000 de hectare, noi administrăm în proprietatea publică a statului vreo 28.000 de hectare care reprezintă 16% din suprafaţa totală. E o suprafaţă foarte mică şi nu avem justificarea de a comercializa pomi de Crăciun, nu avem efectiv de unde să recoltăm. Şi instituţiilor cu care colaborăm, în acest an le putem oferi în limita a 10-20 de pomi, deci o cantitate chiar nesemnificativă”, a explicat şeful Direcţiei Silvice Covasna.

În ultimii ani, tot mai multe familii aleg bradul ecologic sau pomii de Crăciun în ghiveci, care ulterior pot fi plantaţi şi, prin urmare, se pot întoarce în natură. De altfel, numărul pomilor pe care Direcția Silvică Covasna i-a scos la vânzare în perioada sărbătorilor de iarnă a scăzut constant de la un an la altul, după ce suprafețele de fond forestier proprietate publică a statului s-au redus considerabil. Pentru protejarea speciei și evitarea tăierilor fără valorificare, conducerea instituţiei a recomandat, încă din 2019, ca populaţia să opteze pentru pomii ecologici sau în ghiveci.

Romsilva vinde peste 30.000 de pomi de Crăciun la nivel naţional

La nivel naţional, Romsilva va scoate la vânzare în acest an 30.594 de pomi de Crăciun, care vor fi puși pe piață prin intermediul ocoalelor silvice de stat. Potrivit unui comunicat al instituţiei, aproape 75% din cantitate, respectiv 21.814 bucăți, vor fi extraşi din pepinierele silvice ale instituţiei, iar 8.780 provin din lucrări silvice autorizate, în urma cărora se extrag exemplarele din regenerările naturale unde există o densitate excesivă.

Majoritatea pomilor de Crăciun oferiți spre vânzare în acest an sunt din specia brad, 22.295, în timp ce restul de 8.299 de bucăți sunt din specia molid sau alte specii de rășinoase. Prețurile pornesc de la 15 lei pentru un pom de Crăciun din specia molid, cu înălțimea de până în 1,3 metri, și pot ajunge până la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălțimea între 2 și 3 metri, brazii cu înălțimi de peste 3 metri fiind considerați comenzi speciale.

„Acestea sunt prețurile practicate pentru pomii de Crăciun achiziționați direct de persoanele fizice de la ocoalele silvice din cadrul Romsilva, iar dacă pomii de Crăciun sunt vânduți de unitățile din subordinea Romsilva în piețe sau alte locuri amenajate, la aceste prețuri se adaugă și costurile de transport, manipulare și depozitare”, transmite Romsilva într-un comunicat de presă.

Regia Națională a Pădurilor administrează circa 48% din pădurile țării (3,13 milioane hectare proprietate publică a statului), și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

Din totalul pădurilor proprietate publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional, mai transmit reprezentanţii instituţiei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio