Din septembrie, o nouă clasă de dramă – secția română, la Liceul de Arte din Sfântu Gheorghe
Din luna septembrie a acestui an, secția română a Liceului de Arte „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe va deschide o nouă clasă de dramă, destinată absolvenților de gimnaziu, pentru care vor fi disponibile 8 locuri. Admiterea elevilor va avea loc în data de 22 mai, de la ora 17:00. Până atunci, unitatea de învățământ va organiza 3 ateliere de pregătire, primul fiind programat în data de 27 aprilie, de la ora 10:00, iar următoarele două în datele de 4 și 11 mai, de la aceeași oră, în Atelierul de teatru „Dan Turbatu” al liceului.
Managerul Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM), Anna Maria Popa, a explicat că elevii de clasa a VIII-a care doresc să se înscrie din toamnă la această specializare vor trebui să se pregătească, printre altele, cu o poezie și un moment de improvizație.
„Ca în fiecare an, sunt 8 locuri disponibile. Îi invităm pe elevi la pregătiri, organizăm aceste ateliere în care le explicăm și ce au de pregătit pentru admitere, dar facem și un pic de degustare a ceea ce înseamnă această secție. Le povestim, le răspundem la întrebări, deci ar fi bine să ajungă măcar la un atelier, tocmai ca să vină în cunoștință de cauză. În felul acesta și noi ne prindem dacă sunt sau nu serioși copiii. O să le cer o povestire, o poezie și niște momente de improvizație, nu va fi nimic complicat”, ne-a spus managerul TAM, Anna Maria Popa.
Prima clasă de teatru în limba română a Liceului de Arte „Plugor Sándor” a fost înființată în toamna anului 2017, în parteneriat cu Teatrul „Andrei Mureșanu”, ca urmare a succesului pe care l-a înregistrat secția maghiară, lansată în anul 2000.
Clasele de teatru ale celor două secții sunt deschise din doi în doi ani, alternativ, astfel încât anul viitor Liceul de Arte va face înscrieri pentru secția maghiară.
Amintim și că de la începutul anului 2020, elevii secţiei române de actorie au în incinta şcolii în care învaţă un atelier de teatru special pentru repetiții, spectacole şi cursuri de artă sau de mișcare scenică. Sala a fost numită „Dan Turbatu”, din dorința de a-i aduce un omagiu îndrăgitului actor al TAM, trecut în neființă în anul 2000.
(Ioana Ardeleanu)