Ştiri locale

Din noul an școlar, elevii covăsneni vor circula cu microbuze electrice noi achiziționate prin PNRR

De la începutul anului școlar viitor, 36 de microbuze electrice noi, achiziționate de Consiliul Judeţean Covasna prin PNRR, vor asigura transportul elevilor către și de la școală. Proiectul, în valoare de aproape 36 de milioane de lei, se află în etapa de achiziție publică și prevede achiziționarea a 8 microbuze de 8+1 locuri, 19 microbuze de 16+1 locuri şi 9 microbuze de 20+1 locuri.

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Jakab István Barna, a precizat că pentru cele 3 loturi au fost depuse 9 oferte și, cel mai probabil, contractele cu firmele desemnate câștigătoare vor fi încheiate până în luna aprilie.  

„Suntem deja în faza de evaluare a ofertelor, din fericire am primit destul de multe oferte – avem 9 în total pe 3 loturi. Am plănuit ca până în aprilie să semnăm contractele cu câștigătorii pe cele 3 loturi și sperăm ca la începutul anului școlar 2024-2025 să și avem aceste microbuze electrice ca să poată școlile să le folosească deja. Valoarea investiției este de 36 de milioane de lei. Am cerut oferte pentru microbuze cu 8+1 locuri, pentru microbuze de 16+1 locuri și microbuze de 20+1 locuri, în funcție de nevoile fiecărei școli. Vorbim de școli atât din mediul rural, cât și din cel urban”, a declarat vicepreședintele CJ Covasna.  

În prezent, mai mult de jumătate dintre cele 78 de microbuzele şcolare din judeţ sunt vechi, uzate şi ar trebui înlocuite, 47 dintre acestea datând din perioada 2006-2010, conform unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, publicat în toamna anului trecut.

Cele 36 de microbuze electrice noi vor deservi 3.816 elevi din 35 de localități covăsnene și municipiul Sfântu Gheorghe.

Valoarea totală a investiției este de 35.897.922 lei cu TVA, iar Consiliul Județean s-a angajat să asigure și resursa umană (șoferi) pe o durată de minimum 4 ani, costurile pentru repararea și întreținerea microbuzelor, precum și costurile de alimentare pentru microbuzul electric achiziționat pentru Școala Gimnazială Specială din Sfântu Gheorghe.

De asemenea, Primăriile Târgu Secuiesc, Moacșa, Turia, Ghelința, Sita Buzăului, Zăbala, Ozun, Întorsura Buzăului, Dobârlău, Chichiș, Barcani și Baraolt și-au asumat amplasarea unor stații de încărcare pentru alimentarea bateriilor microbuzelor electrice, în locuri publice, cel târziu până pe 31 decembrie 2024.

Achiziţionarea microbuzelor electrice va contribui atât la îmbunătăţirea condiţiilor de transport în cazul elevilor, cât şi la realizarea obiectivului Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, în scopul protejării mediului înconjurător.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio