
Din 15 martie, restaurantele sunt obligate să aibă în meniu ingredientele și valorile nutriționale ale preparatelor. Ce spun patronii localurilor din Sfântu Gheorghe
Restaurantele, cantinele și fast-food-urile mai au la dispoziție aproximativ 5 săptămâni pentru a-și modifica meniurile, astfel încât acestea să conțină toate informațiile nutriționale ale mâncărurilor pe care le vând, de la ingredientele folosite și cantitatea preparatelor, până la alergeni și valorile nutriționale. Măsura va intra în vigoare începând cu data de 15 martie și va fi valabilă inclusiv pentru unitățile care vând mâncare online. Majoritatea patronilor de localuri critică noile reglementări și spun că, astfel, meniurile vor deveni foarte stufoase.
Preşedintele Asociaţiei Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din judeţul Covasna (SVESZ), Kovács István, care este și proprietarul Hotel Restaurant Park Sfântu Gheorghe, este de părere că deși măsura le dă bătăi de cap unităților din domeniu, trebuia implementată pentru a intra „în rând cu modelele Occidentului”.
„Este o măsură bună, în mare, mai ales cu noua modă, că lumea a început să aibă mai mult grijă de sănătate, oamenii merg la sala de forță, și așa mai departe. Noi suntem în curs de a reface toate meniurile, pentru că ele se schimbă periodic, în funcție de sezon, iar acum trecem la cele de primăvară, care conțin alte produse. Se lucrează, este adevărat că este o muncă în plus cu ingredientele, cu alergenii, clienții acum au început să știe dacă sunt alergici la țelină, alune și așa mai departe, dar este o măsură bună, eu consider că este un pas spre noile reglementări ale Uniunii Europene. Și alte restaurante din Uniune dau aceste detalii, este o muncă în plus, dar dacă tot suntem în UE, trebuie să intrăm și noi în rând cu toate modelele Occidentului”, ne-a spus preşedintele SVESZ, Kovács István.
În ceea ce privește calculul valorilor nutriționale, acesta spune că soluții există, însă acestea vin la pachet cu anumite costuri, iar localurile aflate la început de drum ar putea întâmpina greutăți din acest punct de vedere.
„Există o firmă la Sfântu Gheorghe care calculează aceste valori nutriționale, kilocaloriile, problema este că o singură rețetă costă câteva sute de lei, iar dacă noi avem 30 de rețete, suma e cam mare. Sunt niște directive, încă nu s-a clarificat dacă putem face noi calculul sau dacă trebuie personal specializat pentru asta, unii zic că da, alții spun că nu (…) De putut se poate rezolva, dar sunt niște costuri, iar pentru un patron care, de exemplu, acum și-a deschis un restaurant din bani europeni, dacă trebuie să plătească câteva sute de lei pentru meniuri, e cam mult. Trebuie să mergem înainte, sunt destule de făcut dar încet, încet, tot trebuie să ne aliniem tuturor reglementărilor europene, nu avem ce face”, a explicat Kovács István.
Digitalizarea, o soluție mai la îndemână
În timp ce unii proprietari de restaurante din Sfântu Gheorghe încă încearcă să găsească metoda cea mai potrivită, alții deja au adaptat meniurile noilor cerințe, trecând la sistemul digital, pe bază de coduri QR.
Proprietarul Restaurantului Pivnița Sfântu Gheorghe, Berszány Botond, este de părere că noile reglementări încurcă mai degrabă activitatea localurilor, având în vedere că persoanele care au diferite alergii sau intoleranțe, și care trebuie să respecte un anumit regim alimentar, cunosc deja produsele pe care le pot consuma. Cu toate acestea, restaurantul pe care îl conduce a introdus încă din data de 1 februarie meniurile digitale, iar în prezent lucrează la introducerea informațiilor pentru fiecare preparat în parte.
„Măsura asta trebuia să intre în vigoare în decembrie anul trecut dar, din fericire, ne-au mai dat câteva luni de răgaz. Din această cauză, de la 1 februarie am trecut la meniurile digitale cu coduri QR, fiindcă avem foarte multe variante de mâncăruri și să scrii sub fiecare o poveste întreagă: câtă grăsime, câte calorii, glucide, proteine, alergeni, n-ar mai fi fost de ajuns o foaie pentru o singură mâncare. Am trecut la meniurile digitale, toată lumea scanează codurile QR cu smartphone-ul, și am introdus câteva tablete pentru cei care nu au, sau pentru persoanele mai în vârstă. Noi avem noroc că aparținem de Bertis, și avem un inginer tehnolog care ne-a făcut un tabel, care conține fiecare ingredient și valorile sale nutriționale. Rețetele le introducem manual, iar calculul e făcut printr-o formulă, dar încă suntem la început, acum începem să calculăm pentru fiecare rețetă. Încă avem foarte mult de lucru și, să vă spun sincer, așa ceva nu există nicăieri în Europa, doar la noi. E o mare prostie, părerea mea, pentru că cine vrea să țină dietă, sau cine are probleme de sănătate și alergii oricum se informează, știe ce poate să mănânce. De ce suntem noi obligați să spunem tot și să listăm rețetele pe care le avem?”, ne-a spus Berszány Botond.
Și patronul restaurantului Kolcza, Egermand Árpád, este de părere că modificarea meniurilor înseamnă mai degrabă o bătaie de cap în plus pentru proprietarii localurilor. Cu toate acestea, spune că restaurantul pe care îl conduce lucrează în prezent la introducerea modificărilor cerute de ANPC.
„Acum pentru restaurante numai cheltuieli bagă… Trebuie să facem ceva, avem o firmă care să ne facă (modificările -n.r.) dar avem numai muncă în plus. Întâi cu ciubucurile, acum cu meniurile, ne dă totul peste cap. Pentru meniuri deja știm ce trebuie să facem și vom modifica, nu avem ce face…”, ne-a spus Egermand Árpád.
Soluții caută și proprietarul restaurantului Tribel FF, Tribel István, care ne-a explicat că în prezent localul său analizează mai multe variante pentru a putea îndeplini toate cerințele Ordinului privind modificarea meniurilor și introducerea informațiilor nutriționale.
„Noi încercăm să găsim o soluție cât mai benefică, pentru ca meniurile să conțină informațiile respective, dar să apară în primul rând produsul, prețul, și din ce e compus. Dacă se digitalizează și înlocuiește laptopul, e mai ușor decât să ai pentru un produs culinar două pagini A4 scrise. E mai simplu să treci la tabletă, dar câte tablete să dai dacă ai, de exemplu, 20 de mese? Pentru calculul valorilor nutriționale există și aplicații, există și nutriționist, deci noi încercăm acum să găsim soluția cea mai ușoară și benefică, pentru ca și clientul să fie informat. Am găsit mai multe soluții, dar fiecare restaurant are alt specific, deci dacă ai 50 de produse în meniu, ar trebui să ai 200 de pagini ca să cuprindă tot ce se cere. De fapt, toate meniurile cuprind aceste date, mai puțin valorile nutriționale, dar și acestea se pot rezolva – treci la tabletă și ai acolo toate informațiile, în cazul în care ai doar 2-3 mese… Dacă ai mai multe mese îți trebuie vreo 20 de tablete, și bani să le cumperi”, ne-a spus Tribel István.
Ordinul nr. 201/2022 al ANPC, care stabileşte detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor, conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialişti în beneficiul consumatorilor, și este în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, care prevede obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale.
Măsura ar fi trebuit să intre în vigoare de la finalul anului trecut, însă a fost amânată de ANPC după ce patronii restaurantelor au criticat noile reglementări și au solicitat răgaz pentru a le putea implementa.
(Ioana Ardeleanu)