Ştiri locale

DGASPC Covasna: „Cele mai multe apeluri la Telefonul copiilor sunt greșite”

De la începutul acestui an, copiii abuzați sau persoanele care știu despre situații de abuz asupra minorilor au un număr de telefon special dedicat acestor cazuri. Telefonul copiilor – 119 a devenit operațional încă din luna februarie a acestui an, în toate județele țării, apelurile fiind preluate de Direcțiile Județene pentru Protecția Copilului.

În județul Covasna, acest număr de telefon a fost apelat de 116 ori până la începutul lunii mai, însă majoritatea apelurilor sunt greșite sau nu fac obiectul telefonului copilului, potrivit conducerii DGASPC Covasna.

Publicitate

Cu toate acestea, în ultimele luni au fost raportate 7 cazuri de copii abuzați în familie, 10 cazuri de neglijență față de minori, dar și o suspiciune de viol și un caz de corupere sexuală. Majoritatea sesizărilor au fost făcute de către rudele copiilor abuzați, însă două dintre cazuri au fost aduse în atenția DGASPC Covasna de către Poliție, respectiv unitatea de învățământ în care învață minorul.

„În acest an au fost raportate 7 cazuri de copii abuzați în familie, dintre care un caz a fost sesizat de către Poliție, un caz de către școală, iar celelalte 5 cazuri de către rude. Menționăm că după verificări nu toate sesizările s-au confirmat. De asemenea, au fost raportate 10 cazuri de copii neglijați în familie. A fost sesizat un caz de suspiciune viol, minora având vârsta de 14 ani, iar incidentul a avut loc anul trecut. A fost sesizat şi un caz de corupere sexuală a unei minore de 11 ani, incidentul având loc în acest an. Ambele cazuri sunt în faza de cercetare penală. În acest an au fost înregistrate 116 apeluri la Telefonul copilului, dar majoritatea apelurilor (107) sunt greșite sau nu fac obiectul telefonului copilului. Dintre acestea, 9 sesizări au fost cu privire la neglijarea, abuzul sau exploatarea copiilor”, a transmis șefa DGASPC Covasna, Vass Mária, într-un răspuns la solicitarea We Radio.

Anul trecut, în atenţia DGASPC Covasna au ajuns 20 de cazuri în care au fost implicaţi 35 de copii, fie neglijaţi de familiile lor, fie abuzaţi în diferite moduri.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio