Ştiri locale

Deșeurile NU au ce să caute în canalizare! Peste 90 de intervenții într-o singură lună în Ozun și Sântionlunca, pentru avarii la sistemul de canalizare

Deșeurile care ajung în canalizare continuă să fie o problemă în județul Covasna, iar conducerea operatorului regional Gospodărie Comunală SA face un nou apel prin care roagă consumatorii să nu mai introducă diferite materiale în toalete sau în cămine.

Numărul avariilor înregistrate în ultima perioadă este în creștere, iar pe lângă costurile ridicate pe care societatea le suportă pentru repararea stricăciunilor, utilizarea incorectă a sistemului poate provoca disconfort consumatorilor prin degajarea de mirosuri neplăcute, refularea apei pe străzi sau poluarea mediului. 

Publicitate

Într-o conferință de presă, directorul GospCom SA, Kozsokár Attila a declarant că în luna iulie a acestui an au avut loc nu mai puțin de 92 de intervenții în localitățile Ozun și Sântionlunca, pentru desfundarea și curățarea conductelor de canalizare.  

„În ultima perioadă vedem iar o creștere a cazurilor de înfundare a unor stații de pompare a apelor uzate, din cauza faptului că ajung tot felul de materiale precum scutece, cârpe, resturi de materiale din construcții, medicamente sau tot felul de alte lucruri. Am găsit la un moment dat într-un cămin un sac întreg de portocale. Cum o fi ajuns acolo, nu știm, dar în majoritatea cazurilor prin WC-uri sunt aruncate (…) Am avut un caz absolut ieșit din comun în cursul lunii iulie, în Ozun și în Sântionlunca au fost 92 de intervenții, o medie de 4-5 intervenții pe zi din cauza faptului că stațiile de pompare a apei uzate erau înfundate, trebuiau curățate. Trebuie scoasă apa uzată, trimitem vidanja, trimitem oamenii, deci ne consumă foarte mult timp, energie și bani, desigur, iar costurile sunt enorme pentru aceste lucrări de mentenanță. De foarte multe ori trebuie să schimbăm și câte o pompă pentru că se strică, nu o mai putem repara. Sunt probleme enorme și vrem să atragem încă o dată atenția consumatorilor să respecte destinația conductelor de canalizare, să conștientizeze că există și pubele de gunoi și o firmă de salubritate care strânge deșeurile – deșeuri care nu ar trebui să ajungă la noi, în conducta de canalizare!”, a subliniat directorul Gospodărie Comunală SA.

Acesta a mai precizat că inclusiv aruncarea uleiului alimentar uzat în chiuvete sau în toalete poate conduce în timp la deteriorarea sistemelor însă principala cauză de producere a avariilor rămâne aruncarea deșeurilor precum scutecele, cârpele, materialele din construcții sau șervețelele umede.

De la începutul anului, reprezentanții societății au făcut mai multe apeluri către populație, după ce au apărut defecțiuni serioase ale sistemelor de pompare a apelor uzate.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio