Ştiri locale

Deputatul Miklós Zoltán, un nou apel către firme să sponsorizeze ONG-urile. Va fi lansată campania „Ajută comunitatea locală”

Antreprenorii din județul Covasna sunt invitați să participe, în această săptămână, la o întâlnire care va marca lansarea campaniei „Ajută comunitatea locală”, inițiată de formațiunea UDMR cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul firmelor, cu privire la posibilitatea de redirecționare a fondurilor de sponsorizare către sfera civilă.

În luna octombrie, deputatul covăsnean Miklós Zoltán declara că firmele din județul Covasna au pierdut anul trecut 3 milioane de euro, bani de sponsorizări care au intrat în vistieria statului român, deși puteau fi redirecționați către ONG-uri sau biserici.

Publicitate

„Redirecționarea fondului de sponsorizare neutilizat în anul precedent poate aduce 3 milioane de euro de la companii către ONG-urile din județul Covasna! Lansăm campania noastră Ajută comunitatea locală cu o întâlnire cu antreprenorii, liderii de ONG-uri și reprezentanți ai bisericii (…) Scopul nostru este de a crește gradul de conștientizare cu privire la posibilitatea ca întreprinderile să redirecționeze fondurile de sponsorizare neutilizate din impozitul deja plătit în 2021 către organizații ale societății civile și biserici, prin completarea unui formular simplu. Dorim să dezvoltăm o strategie pentru a ajuta comunitatea noastră să utilizeze cât mai bine resursele disponibile”, a transmis parlamentarul într-o postare pe Facebook.

Campania „Ajută comunitatea locală” va fi promovată în rândul antreprenorilor interesați, joi, 24 noiembrie, de la ora 15:00, în sala de conferințe a Hotelului Fidelitas din Sfântu Gheorghe, și vineri, 25 noiembrie, de la ora 14:00, în Cafe Jazz din Târgu Secuiesc.

Legea pentru eficientizarea sprijinirii organizaţiilor nonguvernamentale, inițiată de deputatul covăsnean Miklós Zoltán, se aplică începând din luna septembrie. Proiectul de lege elaborat de UDMR a fost adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis la finalul anului trecut.

Miklós Zoltán a militat în ultimele luni pentru sprijinirea organizațiilor nonguvernamentale din județ, încurajând administratorii de firme și persoanele fizice ca până la încheierea anului (25 decembrie) să redirecționeze cei 20% din impozitul pe profit către un ONG sau o asociație, astfel încât banii să nu se piardă.

Recent, parlamentarul a declarat că în România există circa 120.000 de asociații și fundații, ceea ce ar însemna că, teoretic, fiecare dintre acestea ar putea beneficia de un sprijin de circa 16-17.000 de lei anual. În vara anului trecut, acesta afirma că numeroase ONG-uri beneficiază de sprijin din partea administraţiilor locale, existenţa lor depinzând de finanţarea locală, însă dacă o parte din impozitul plătit de persoanele juridice la bugetul de stat ar fi redirecţionat către organizaţiile nonguvernamentale, atunci s-ar crea posibilitatea ca și autorităţile locale să îşi poată reduce din cheltuieli.

Potrivit deputatului, în ultimii ani s-au pierdut sume importante, care puteau fi cheltuite pe diferite programe pentru comunitate, dezvoltate de diferite asociații și fundații.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio