Ştiri locale

Deputatul Könczei Csaba: „Reabilitarea sistemului de irigații de la Moacșa, care ne-a dat atâtea bătăi de cap, s-ar putea face prin PNRR”

Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) este mai mare cu 9,4% faţă de execuția bugetară a anului trecut, fiind de peste 26 de miliarde de lei, și deși nu include banii pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi de primăvară au fost afectate de secetă, au fost alocate 350 de milioane de lei pentru continuarea investiţiilor în reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii.

Într-o postare pe Facebook, fostul șef al Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba, ales deputat în Comisia pentru Agricultură în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020, a scris că suma este suficientă pentru menținerea agriculturii la nivelul anului precedent.

Publicitate

„S-a votat bugetul, iar sumele alocate pentru agricultură sunt mai mari decât în 2020. Creșterea se datorează înființării de către UE a unui instrument financiar temporar menit să ofere sprijin statelor membre pentru a face față provocărilor generate de criza Covid-19, dar și consecințelor sale economice. Implementarea acestui mecanism de redresare și reziliență se va realiza printr-un program național elaborat de fiecare stat membru în parte, program prin care se stabilesc domeniile prioritare pentru redresarea economică a țării (…) Consider că s-au alocat bani suficienți agriculturii, ceea ce nu înseamnă că o să ne îmbuibăm, dar pare să fie posibilă menținerea agriculturii la nivelul anului anterior, atât în ceea ce privește activitatea de producție, cât și cea administrativă”, a scris Könczei Csaba pe Facebook.

2 milioane de euro – suma necesară pentru reabilitarea sistemului de irigații de la Moacșa

Potrivit acestuia, printre investițiile care vor putea fi posibile se numără și reabilitarea sistemului de irigații din localitatea Moacșa, care ar putea fi realizată în următorii doi ani, în cadrul Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR).

Amenajarea de la Moacșa-Leț, care are o suprafață de 1.600 de hectare, a fost preluată de Asociaţia utilizatorilor de apă pentru irigaţii, înființată în anul 2016, iar de mai mulți ani se caută soluții pentru recondiționarea întregului sistem.

„Prin PNRR vor fi derulate o serie de proiecte, probabil și reabilitarea sistemelor de irigații. Aici s-ar încadra revigorarea sistemului de irigații de la Moacșa care ne-a dat atâtea bătăi de cap, precum și implementarea tuturor măsurilor de îmbunătățiri funciare, dar și alte proiecte deja în derulare”, a mai scris Könczei Csaba.

Contactat telefonic, acesta ne-a declarat că pentru realizarea investiției, ar fi nevoie de aproximativ 2 milioane de euro.  

„La Moacșa ar fi nevoie undeva la 2 milioane de euro pentru reabilitarea întregului sistem. Să vedem cât se va aloca pentru refacerea structurii irigabile în momentul în care pornesc aceste măsuri, sau când se va întocmi acest PNRR, și apoi să vedem ce sumă va ajunge la Moacșa. Cel puțin după discuțiile actuale, acest Plan Național de Recuperare și Reziliență ar trebui să fie gata până în vara acestui an. Avem numai 2 ani la dispoziție pentru execuție, deci în 2 ani orice investiție trebuie terminată”, ne-a spus Könczei Csaba.

În ceea ce privește problema despăgubirilor către fermierii afectați de secetă în 2020, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a explicat în urmă cu aproape două săptămâni că nici la începutul anului trecut aceste sume nu au fost cuprinse în buget.

„La cele două rectificări ministerul a primit sume suficiente, în aşa fel încât să şi facă despăgubiri, dar să şi facă plăţi pentru sprijinul celor care au fost păgubiţi de Covid. Până atunci, împreună cu cele mai mari federaţii din agricultură vom identifica şi am identificat alte modalităţi de sprijin a celor care au fost anul trecut păgubiţi de secetă pentru culturile de primăvară”, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

Acesta a reamintit că au fost incluse aproximativ 350 de milioane de lei pentru continuarea proiectelor de investiţii pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, cu o creştere cu aproape 18% faţă de realizările anului trecut, iar 207,45 milioane de lei vor merge pentru realizarea Recensământului General Agricol din 2021.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio